MENI
22.4.2010

PREDSJEDAVAJUĆA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU LEJLA KLOKIĆ SUSRELA SE SA AMBASADOROM DANSKE U BiH



Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PS BiH Lejla Klokić i ambasador Kraljevine Danske u BiH, gospođa Kirsten Geelan, razgovarale su tokom današnjeg susreta, o zaštiti prava manjina u svjetlu provođenja Presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu, kao i o pravima žena, implementaciji Konvencije o pravima djece, i konvencija o radnim pravima.

„Za moju zemlju je zaštita ljudskih prava parametar na osnovu kojeg se određuje razvijenost neke zemlje. Pri tome je jednako važno da se osim deklarativnog usvajanja različitih konvencija i deklaracija, vrši monitoring njihove primjene i održava dostignuti nivo zaštite prava“, rekla je Kirsten Geelan.
Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, Lejla Klokić je naglasila da Bosna i Hercegovina kroz  postojeći pravni sistem, kao i planirane izmjene legislative nastoji dostići maksimum u zaštiti ljudskih prava.  
„S obzirom na složenu strukturu naše zemlje i imajući na umu da je ovo predizborna godina, teško je brzo ostvariti sve ciljeve koje planiramo, ali je činjenica da u BiH postoji konsenzus da svi mehanizmi obezbjeđenja i zaštite ljudskih prava trebaju potpuno biti implementirani“, istakla je ona. (kraj)                   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću