MENI
27.4.2010

SUSRETI DELEGACIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA TOKOM SLUŽBENE POSJETE ARAPSKOJ REPUBLICI EGIPAT



Na poziv predsjednika Narodne skupštine Egipta delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koju predvodi predsjedavajući Milorad Živković, a u kojoj su još i zamjenik predsjedavajućeg Beriz Belkić i predsjedavajući Grupe prijateljstva sa Egiptom Sead Jamakosmanović, nalazi se u bilateralnoj posjeti Arapskoj Republici Egipat.

Članovi bh. delegacije su se susreli u Kairu sa predsjednikom Narodne skupštine Egipta Ahmed Fethi Sururom, predsjednikom Gornjeg doma (Šura Medžlis), Mohamed Safuat el-Šerifom i ministrom za pravna i parlamentarna pitanja Mufidom Šehabom.
Pored razmjene mišljenja i informacija o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Arapskoj Republici Egipat, te detaljnijeg upoznavanja sa parlamentarnim sistemom u Egiptu i BiH, sagovornici su iskazali interesovanje za ubrzanje procesa zaključivanja sporazuma u cilju jačanja saradnje dvije zemlje, kao što su Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma, kulture i obrazovanja. Predsjedavajući Živković se zahvalio vlastima AR Egipat na dosadašnjoj pomoći i saradnji sa BiH, kao što su kursevi u okviru Fonda za tehničku pomoć u kojima su učestvovali građani BiH iz oblasti diplomatije, sigurnosti, arheologije, bibliotekarstva, informatike itd. i izrazio nadu i uvjerenje da će ta saradnja biti još bolja u budućnosti s posebnim naglaskom na privrednu saradnju.
Prilikom susreta još jednom je istaknut značaj parlamentarne diplomatije i u tom kontekstu upućen je poziv Narodnoj skupštini AR Egipat za uzvratnu bilateralnu posjetu Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću