MENI
29.4.2010

REZOLUCIJA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE VIJEĆA EVROPE O HITNOJ POTREBI ZA REFORMOM USTAVA U BiH



Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je danas Rezoluciju PS Vijeća Evrope o hitnoj potrebi za reformom ustava u BiH na prijedlog Komisije za poštovanje obaveza i angažmana zemalja članica Vijeća Evrope (Monitoring komitet).

"Hitna potreba za ustavnom reformom u Bosni i Hercegovini

Prijedlog izvještaja:

Izvjestioci: g. Kimmo SASI, Finska, grupa Evropske narodne stranke, i gđa Karin S. WOLDSETH, Norveška, Grupa Evropskih demokrata

REZOLUCIJA

1. Parlamentarna skupština podsjeća na svoju Rezoluciju 1701. (2010) o funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini, u kojoj podstiče glavne sudionike na političkoj sceni da pokrenu pravi i konstruktivni dijalog o konkretnim prijedlozima amandmana na Ustav, kako bi se usvojio cjeloviti paket reformi, kojim bi se naročito ukinula ustavna diskriminacija takozvanih „Ostalih“ i pripadnika „konstitutivnih naroda“ koji ne žive u entitetu u kojem je njihova etnička grupa predstavljena u većini, i to prije proglašavanja općih izbora zakazanih za oktobar obe godine. Skupština je pomno pratila razvoj događaja u Bosni i Hercegovini od usvajanja ove rezolucije, naročito u svjetlu neophodnosti promjene Ustava prije izbora kako bi se provela pravno ovavezujuća presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.
2. Skupština zaključuje sa mnogo zabrinutosti da inicijative koje su vlasti pokrenule još nisu dale konkretne rezultate. Iako je to još uvijek teoretski moguće, provođenje ustavnih reformi prije raspisivanja izbora čini se malo vjerovatnim. Zato postoje veliki izgledi da će se opći izbori zakazani za oktobar također održati prema odredbama suprotnim Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i njenim dodatnim protokolima, kao i suprotno presudi Suda.
3. Skupština podsjeća da Bosna i Hercegovina još uvijek nije ispunila više svojih glavnih obaveza: revizija Izbornog zakona, ukidanje ustavne diskriminacije koja zabranjuje „Ostalima“ i članovima „konstitutivnih naroda“ koji ne žive u entitetu u kojem njihova etnička grupa predstavljena u većini i da se kandidiraju na izborima za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda te  jačanje državnih institucija. Nažalost, Skupština promjećuje da je od 2006. godine učinjeno veoma malo napretka u provedbi ovih kao i drugih obaveza. To je veoma obeshrabrujuće, naročito jer je Skupština u više navrata pozivala vlasti Bosne i Hercegovine da ubrzaju reforme i da ispune preostale obaveze.
4. Kao što je to navedeno i u prethodnim skupštinskim rezolucijama, neprovođenje ustavnih reformi sprečava provođenje ostalih neophodnih reformi u ključnim sektorima kao što su demokratske institucije, vladavina prava, ljudska prava i usporava napredak države na putu ka euroatlantskim integracijama. Kako bi se prekinule ove stalne blokade i sučeljavanja, vlasti Bosne i Hercegovine i svi sudionici na političkoj sceni moraju potpuno preuzeti svoju odgovornost, riješiti trenutni zastoj u ustavnim reformama i što je prije moguće provesti obaveze preuzete prilikom pristupanja u Vijeće Evrope, a koje još uvijek nisu ispunjene.
5. Skupština je veoma svjesna posljedica koje bi za sobom moglo povući neizvršavanje presude Sejdić i Finci prije opštih izbora zakazanih za oktobar 2010. godine, kao i održavanje tih izbora na temelju odredbi suprotnih Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i njenim dodatnim protokolima. Ako se to desi, ona će se vratiti na ovo pitanje kako bi usvojila odgovarajući politički stav.
6. U međuvremenu, Skupština ohrabruje vlasti Bosne i Hercegovine da ne gube vrijeme i da pokrenu, prije općih izbora zakazanih za oktobar 2010. godine, ozbiljan institucionalni proces s ciljem da se izradi cjelovit set ustavnih reformi, sukladno obavezama koje je prilikom pristupa u Vijeće Evrope država preuzela, koristeći ekspertizu i preporuke Evropske komisije za demokratiju kroz pravo (Venecijanska komisija). Važno je da pravni stručnjaci iz Bosne i Hercegovine budu uključeni u ovaj institucionalni proces, koji mora biti zasnovan na jasnom političkom mandatu, kako bi taj proces doveo do potpune analize svih prijedloga koji su izneseni, i do izrade seta konkretnih reformi koje će biti predmet konsenzusa glavnih sudionika na političkoj sceni. Također, na vrijeme bi trebalo organizirati i odgovarajuće konsultacije sa predstavnicima civilnog društva. Ovaj proces bi se trebao nastaviti nakon izbora i uspostave nove vlasti: ova nova vlasti bi trebala ispuniti preostale obaveze koje je država preuzela prilikom prijema, uključujući i reformu Ustava što im je politički prioritet.
7. Istovremeno, Skupština naglašava važnost uspostave pune sradnje između Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope i apeluje na vlasti da imenuju, što je prije moguće, članove u Venecijansku komisiju kao i u druge kontrolne organe Vijeća Evrope u kojima Bosna i Hercegovina još uvijek nema svojih članova.
8. Skupština poziva sve međunarodne partnere, a posebno Evropsku uniju, da potpuno podrže  predloženi institucionalni proces kako bi se napravili ustavni amandmani i ubrzao napredak Bosne i Hercegovine ka euroatlantskim integracijama. Ona naglašava važnost učešća Vijeća Evrope na Samitu Evropske unije o zapadnom Balkanu koji će se održati 2. juna 2010. godine, na kojem bi se trebala osigurati odgovarajuća sinergija sa ključnim regionalnim i međunarodnim partnerima.
9. Skupština je odlučila da pomno prati proces ustvanih reformi u Bosni i Hercegovini i poziva svoju Monitoring komisiju da na svojim budućim sastancima redovno ispituje napredak koji naprave vlasti, kako bi Skupštini predložila i druge mjere koje treba poduzeti ukoliko situacija to bude zahtijevala. (kraj)               


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću