MENI
4.5.2010

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA ODBRANU I SIGURNOST BiH



Na danas održanoj 51. sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH,  podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač poslanik Niko Lozančić.

Usvojen je Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za devet mjeseci 2009. godine sa izjašnjenjem, u skladu sa smjernicama sa 69. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, sačinilac Državna agencija za istrage i zaštitu.
Članovi Zajedničke komisije su se upoznali sa sadržajem Obavještenja Granične policije BiH u vezi protesta Udruženja građana „Povratak i održivi opstanak“ Bijeljina o postavljanju obilježja Republike Srbije u zoni odgovornosti Jedinice Granične policije Bijeljina, čiji je sačinilac Granična policija BiH.
Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH za 2009. godinu, kao i Plan rada Nezavisnog odbora za 2010. godinu, sačinilac Nezavisni odbor.
Primljena je k znanju Informacija o aktivnostima Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za prva tri mjeseca 2010. godine.
Zajednička komisija je obavila raspravu u vezi davanja mišljenja i eventualnih prijedloga i primjedbi na tekst Nacrta zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane, sigurnosti i obavještajno-sigurnosnih poslova, sačinilac Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. 
Odlučeno je da se Informacija o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH na sahrani Rasima Delića razmatra na narednoj sjednici Zajedničke komisije, uz zahtjev podnosilaca inicijative za razmatranjem Informacije, da sjednici prisustvuju i predstavnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH. 
Primljena je k znanju Informacija o poduzetim aktivnostima od strane Ministarstva odbrane BiH u vezi tranzicije personala, sačinilac Ministarstvo odbrane BiH.
Usvojen je Izvještaj sa radionice o temi: “Implementacija Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će služiti za potrebe odbrane, sačinilac Ministarstvo odbrane BiH. Također, usvojeni su prijedlozi zaključaka sa Radionice o temi: Status implementacije Odluke Predsjedništva BiH o načelima rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava u Oružanim snagama BiH, koja je održana u Mostaru 28. i 29. aprila 2010. godine.
U vezi Zahtjeva delegata Ive Mire Jovića za razmatranje neovlaštenog prisluškivanja gospodina Vjekoslava Vukovića, donesen je zaključak da se Zahtjev uputi Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e BiH na razmatranje i donošenje konačnog stava. (kraj)   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću