MENI
10.5.2010

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU



Na danas održanoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, je u drugom čitanju podržan Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine na provođenju Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Komisija je podržala principe Prijedloga zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Razmatran je Nacrt izvještaja  Radne grupe za Univerzalni periodični pregled, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i  usvojen zaključak da se zakaže posebna sjednica komisije na kojoj će se na osnovu sublimiranog teksta koji će pripremiti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, raspravljati o ovom pitanju.   
Komisija je razmatrala akt Institucije ombudsmena BiH u vezi sa okončanjem postupka objedinjavanja institucija ombudsmena entiteta s Institucijom ombudsmena BiH i usvojila zaključak kojim je data podrška Instituciji ombudsmena BiH, uz preporuku da Vijeće ministara BiH u saradnji sa entitetskim vladama pronađe mehanizme kojima će se omogućiti finansijska neovisnost ove institucije.     
Komisija je predložila da se Alma Čolo imenuje za predstavnika Parlamenarne skupštine BiH u UNCCD, tijelo koje djeluje u skladu sa Konvencijom UN-a za borbu protiv širenja pustinje. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću