MENI
10.5.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 41. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržani su Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije su predložili Domu naroda davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u vezi višekorisničkog programa 2B, za projekte koji zahtjevaju Sporazum o finansiranju u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini, Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u vezi horizontalnog programa o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja, u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini, Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Kredit Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za mala i srednja preduzeća, Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) – Poboljšanje pristupa finansijskim projektima za mala i srednja preduzeća, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.
Također, Komisija je predložila Domu naroda davanje saglasnosti za ratificiranje Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima kao i Konvencije o zabrani kasetne municije, Oslo 03. 12. 2008. godine.
Usvojen je Izvještaj o aktivnostima na Projektu „Autoput na Koridoru Vc“ i Plan narednih aktivnosti, kao i zaključke zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Ilije Filipovića, koji se odnose na aktivnosti na Projektu „Autoput na Koridoru Vc“ i Plan narednih aktivnosti. 
Usvojen je Izvještaj o radu i Finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj  BiH za 2009. godinu.
Također, usvojen je Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2009. godinu. Donesen je zaključak kojim Komsija traži od Upravnog odbora Radiotelevizije BiH da dostavi PSBiH prijedloge rješenja svih problema u radu BHRT-a, koji su van zakonskih ovlašćenja  U. O. BHRT-a.
Primljen je k znanju dopis Upravnog odbora Radio-televizije BiH u vezi sa isključenjem srednjotalasnog odašiljača u Donjim Moštrima i usvojen je Godišnji izvještaj Ministarstva vanjskih poslova BiH o zaključenim međunarodnim ugovorima i stanju međunarodnih ugovora koji su u postupku ratificiranja.
Usvojeni su izvještaji o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu u dijelu nadležnosti Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH. 
Usvojeni su izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i parlamentarnih delegacija PSBiH i primljene su k znanju inormacije Ministarstva vanjskih poslova BiH.
Komisija je upoznata sa dopisom Upravnog odbora Radiotelevizije BiH o Planovima i ciljevima BHRT-a u oblasti prijenosa i emitiranja programa u periodu od 2010. do 2012. godine.
Također, članovi su se upoznali i sa dopisom Odbora Javnog radiotelevizijskog sistema BiH u vezi isteka mandata članovima Odbora Javnog radiotelevizijskog sistema BiH. Donesen je zaključak kojim se predlaže Domu naroda da ubrza proces imenovanja člana Upravnog odbora BHRT-a i zaključak kojim Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije, s ciljem održavanja kontinuiteta u radu Upravnog odbora BHRT-a, smatra da član Upravnog odbora BHRT-a kojem je istekao mandat, treba nastaviti rad u punom kapacitetu, sve do imenovanja novog člana Upravog odbora. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću