MENI
12.5.2010

OKONČANA 77. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 77. sjednici Predstavničkog doma PS BiH usvojen je Zahtjev poslanika Jerka Ivankovića Lijanovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Prijedlog zakona je odbijen.

Prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine je na Zahtjev Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, usvojen po hitnom postupku. 
Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prijedlozi zakona se vraćaju Ustavnopravnoj komisiji na usaglašavanje.   
Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u drugom čitanju. Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Momčila Novakovića kojim PD PS BiH traži od Ministarstva sigurnosti BiH da u kontaktu sa Upravom policije FBiH utvrdi pravo korištenja donirane opreme i ukoliko je to država BiH, da obezbjedi prenos te opreme na Agenciju za forenzička ispitivanja i vještačenja.  
Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Lazara Prodanovića da se odgodi izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Ustavnopravna komisija PD PS BiH je zadužena da u duhu rasprave o Prijedlogu zakona izanalizira sporni Amandman XXIII Ustavnopravne komisije, u saradnji sa Ministarstvom pravde BiH, i pokuša iznaći kompromisno rješenje kako bi se nastali problem razriješio.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka, čiji su predlagači poslanici Milorad Živković, Niko Lozančić i Šefik Džaferović, je usvojen u drugom  čitanju. 
Prijedlog zakona o zabrani svih fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je odbijen u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je upućen na usaglašavanje Kolegija. 
Prijedlog zakona o Javnom preduzeću za izdavanje službenih glasila Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je odbijen u prvom čitanju.
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Niko Lozančić, je usvojen u prvom čitanju. 
Usvojeni su izvještaji zajedničkih komisija o identičnom tekstu Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prevozu, zatim Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini kao i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini čime su zakoni usvojeni.
Usvajanjem negativnog izvještaja, Zakon o protuminskom djelovanju u Bosni i Hercegovini je odbijen. 
Primljena je k' znanju Informacija o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2009.g.  Podržan je Prijedlog aktivnosti za efikasniji rad Tužilaštva u narednom periodu.  
Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2009. godini i Izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2009. godinu.
Odgođena je rasprava o Izvještaju o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu.
Usvojen je Izvještaj o radu Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u Bosni i Hercegovini za 2009. godinu i Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u Bosni i Hercegovni za 2010.g.
Usvojen je Izvještaj o radu Privremene komisije za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine. Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Martina Raguža kojim se Privremena komisija zadužuje da nastavi rad i pripremi Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011.g.      
Usvojena je Inicijativa poslanika Momčila Novakovića da se na sjednici Doma razmatra tačka dnevnog reda: „Utvrđivanje smjernica za djelovanje privremenih delegacija koje, u ime Bosne i Herecgovine, učestvuju na međunarodnim skupovima“. 
Nisu usvojeni prijedlozi zaključaka poslanika Zlatka Lagumdžije i prijedlog zaključaka poslanika Kluba SDA sa 76. Doma, održane 21.4.2010., povodom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, predlagača poslanika Nike Lozančića.  
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke za Kredit Investiciono-razvojne banke Republike Srpske za mala i srednja preduzeća, Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) – poboljšanje pristupa finansijskim projektima za mala i srednja preduzeća, Konvencije o zabrani kasetne municije, ratificirane u  Oslu, 3. 12. 2008.g. i Ugovora između BiH i Republike Srbije o izmjenama i dopunama Ugovora između BiH i Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću