MENI
17.5.2010

DELEGACIJA ODBORA ZA EU SENATA ČEŠKE REPUBLIKE U POSJETI PARLAMENTARNOJ SKUPŠTINI BiH



Predsjedavajući Niko Lozančić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Beriz Belkić danas su razgovarali sa predsjedavajućim Ludekom Sefzigom i članovima Odbora za EU Senata Parlamenta Republike Češke.

Predsjedavajući Lozančić je rekao kako su ciljevi Bosne i Hercegovine, Evropa i EU i da je BiH ispunila sve uslove za liberalizaciju viznog režima. „Integracioni procesi su dvosmjerni. Naš interes je EU, ali smo isto tako uvjereni da je interes EU da Bosna i Hercegovina bude njena članica“, istako je Lozančić.
Beriz Belkić je rekao da postoji konzenzus većeg dijela stanovnika BiH oko pitanja evropskih i NATO integracija. „Mi tu činjenicu ne smijemo zanemariti i za mene je to, istovremeno, najveća nada za bolju budućnost BiH“, naglasio je on.
Senator Sefzig je objasnio kako Odbor za EU Senata Parlamenta Republike Češke analizira dešavanja u vezi evropskih integracija i da je jasno kako bi liberalizacija viznog režima bila veoma važno i ohrabrujuća poruka za građane BiH.
Sagovornici su se složili da između naše dvije zemlje nema neriješenih i otvorenih pitanja, ali i da postoji otvoren prostor za unaprjeđenje ekonomske saradnje. 
U okviru posjete Parlamentarnoj skupštini BiH, delegacija Odbora za EU Senata Parlamenta Republike Češke, susrela se i sa predstavnicima Zajedničke komisije za evropske integracije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću