MENI
18.5.2010

DELEGACIJA PS BIH SUSRELA SE SA MARIJOM LUISE BECK, ČLANICOM BUNDESTAGA SR NJEMAČKE



Predsjedavajući Halid Genjac, zamjenik predsjedavajućeg Ivo Miro Jović i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Zoran Koprivica, Branko Dokić i Selim Bešlagić, danas su se susreli sa Marijom Luise Beck, članicom Bundestaga Savezne Republike Njemačke.

Tokom susreta, predsjedavajući Genjac je rekao da je neophodno provesti ustavne reforme koje će osigurati da BiH bude u stanju ispunjavati obaveze prema EU i NATO-u, a Branko Dokić da suština problema nije u nadležnosti države i entiteta, već u povećanju stepena njihove funkcionalnosti.  
Selim Bešlagić je istakao kako međunarodna zajednica još uvijek nije završila svoj posao u BiH i da treba analizirati stepen realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, dok je Ivo Miro Jović naglasio da hrvatski narod ne ostvaruje sva prava koja mu pripadaju jer model, jedna država, dva entiteta i tri naroda, ukazuje da postoji strukturalna greška u unutrašnjem uređenju države. 
Marija Luise Beck je rekla kako je za dalji napredak neophodno eliminirati razmišljanja u etničkim kategorijama i da je za nju ključno pitanje koje su političke snage u stanju razmišljati o budućnosti BiH. „Mi smo spremni asistirati, ali je glavni posao u rukama domaćih političara“, poručila je gospođa Beck.
U okviru posjete Parlamentarnoj skupštini BiH, Marija Luisa Beck je razgovarala i sa Vinkom Zorićem, zamjenikom predsjedavajućeg Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu i tom prilikom ga informisala da je pored dosadašnje Grupe prijateljstva Bundestaga za jugoistočnu Evropu, formirana posebna Grupa prijateljstva za Bosnu i Hercegovinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću