MENI
18.5.2010

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA NACIONALNIH MANJINA



Na danas održanoj 12. sjednici Vijeća nacionalnih manjina BiH, prezentirane su aktivnosti domaćih i međunarodnih organizacija o aktivnostima koje se provode po pitanjima nacionalnih manjina u BiH. Nakon što su se članovi Vijeća upoznali sa aktivnostima koje provode domaće i međunarodne organizacije a tiču se nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini, doneseni je niz zaključaka.

Vijeće nacionalnih manjina u BiH podržava sve napore koji se provode pod okriljem domaćih i međunarodnih organizacija a s ciljem poboljšanja zaštite prava, položaja i interesa nacionalnih manjina u BiH. Istovremeno, ovo tijelo smatra kako je potrebno nastaviti saradnju sa domaćim i međunarodnim organizacijama s ciljem poboljšanja zaštite prava, položaja i interesa nacionalnih manjina u BiH, kao i da se u tu svrhu pristupi i potpisivanju Memoranduma o saradnji.
Članovi Vijeća nacionalnih manjina danas su preporučili poboljšanje saradnje između domaćih i stranih nevladinih organizacija koje djeluju na cijeloj teritoriji BiH a dogovoreno je da Vijeće nacionalnih manjina BiH preporuči Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH da se što prije pristupi izradi Strategije za rješavanje problema nacionalnih manjina u BiH.
Također, data je preporuka svim domaćim i međunarodnim organizacijama koje se bave zaštitom nacionalnih manjina u BiH da u svoje projekte uključe što veći broj nevladinih organizacija koje s ciljem zaštite prava, položaja i interesa nacionalnih manjina u BiH djeluju na području Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću