MENI
19.5.2010

PREDSJEDAVAJUĆI DELEGACIJE PS BiH PRI PS VE, BAKIR IZETBEGOVIĆ NA SASTANKU MONITORING KOMITETA U PARIZU



Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri PS Vijeća Evrope, Bakir Izetbegović učestvovao je na sastanku Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope održanom danas (19.maja) u Parizu.  

Dnevnim redom sastanka bila je predviđena razmjena mišljenja u vezi sa situacijom u BiH, posebno u kontekstu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci protiv BiH".
Predsjedavajući Delegacije, Izetbegović izvijestio je članove Monitoring komiteta da je Interresorna radna grupa za izmjenu Ustava u smislu presude u slučaju Sejdić i Finci nije raspuštena i da joj je dodijeljen novi mandat - izrada Akiconog plana za implementaciju presude.
Koizvjestilac Monitoring komiteta za BiH Kimmo Sasi istakao je kako bi pozitivan napredak bilo uspostavljanje stalnog tijela koje bi pokrenulo ozbiljan institucionalni proces s ciljem da se izradi cjelovit set ustavnih reformi, u skladu s obavezama koje je Bosna i Hercegovina preuzela prilikom pristupanja u Vijeće Evrope, koristeći ekspertizu i preporuke Venecijanske komisije, kao što je zatraženo članom 6. Rezolucije 1725 PSVE o hitnoj potrebi za ustavnom reformom u BiH.
Gospodin Izetbegović također je upoznao članove Monitoring komiteta da su intenzivirane konsultacije u Predsjednistvu BiH oko imenovanja predstavnika BiH u Venecijanskoj komisiji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću