MENI
25.5.2010

OKONČANA 78. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH, nije usvojen Zahtjev poslanika Martina Raguža za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa po hitnom postupku. Prijedlog zakona će se razmatrati po skraćenom postupku. 

Nije usvojen Zahtjev Privremene komisije za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. za razmatranje Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011., po hitnom postupku. Prijedlog zakona će se razmatrati po redovnom postupku.  
Usvojen je Zahtjev poslanika Kluba SDA za razmatranje Prijedloga zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine po skraćenom postupku. 
Usvojen je prijedlog zaključka poslanika Milorada Živkovića kojim se zadužuje Ustavnopravna komisija da ponovo razmotri  Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, u pravcu traženja kompromisnih rješenja, u skladu sa raspravom obavljenom na 77. i 78. sjednici Predstavničkog doma.  
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je upućen na usaglašavanje Kolegija. 
Usvojeni su amandmani Azre Hadžiahmetović na Prijedlog zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Prijedlog zakona je upućen na usaglašavanje Kolegija.
Izvještaj o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, se vraća Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH. 
Odbijen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Niko Lozančić. 
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Kluba SDP-a. 
Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je upućen na usaglašavanje Kolegija.
Prijedlog strategije za razvoj sporta u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, je usvojen u drugom čitanju, a Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini je usvojen u prvom čitanju. 
Uvažen je zahtjev predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da se izjašnjavanje o Godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2009.g., odgodi za narednu sjednicu. 
Usvojen je Prijedlog zaključka Kolegija kojim se Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije Bosne i Hercegovine za 2009. vraća Komisiji za saobraćaj i komunikacije, kako bi razmotrila ovo pitanje i ponovo dostavila Izvještaj.
Usvojen je Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za 2009. godinu. 
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju između BiH i Komisije Evropskih zajednica u vezi s horizontalnim programom o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u 2008. godini, Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, Provedbenog protokola o finansijskoj pomoći između Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba Republike Turske i Logističkog provedbenog protokola između Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba Republike Turske, Sporazuma o financiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni i BiH i Javnog preduzeća „Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d Mostar (EP HZHB) – Projekat Dopunske mjere za Vjetroelektranu Mesihovina, kao i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću