MENI
28.5.2010

OKONČANA 46. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 46. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za evidentiranje u drumskom prijevozu, Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini i Izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju saglasnosti o identičnom tekstu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni  i Hercegovini.

Nije usvojen Zahtjev Zajedničke komisije za ljudska prva, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku za razmatranje Prijedloga izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštinu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, u skladu sa članom 122. Poslovnika Doma naroda. Prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH će se razmatrati po skraćenoj proceduri. 
Odgođeno je razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Donesen je zaključak kojim se traži da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici BiH, prije njegovog razmatranja u drugom čitanju.
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o zaštiti oznaka geografskog porijekla, predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o zaštiti topografije integriranog kola, predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o industrijskom dizajnu, predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o žigu, predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedog zakona o patentu čiji je predlagač također Vijeće ministara BiH.
U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih stranaka čiji su predlagači delegati Dušanka Majkić, Ilija Filipović i Hazim Rančić.
Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2009. godinu. 
Usvojen je Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi u 2009. godini, kao i zaključak Komisije za finansije i budžet. 
Usvojen je Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2009. godinu i Financijski izvještaj Centralne banke BiH za 2009. godinu.
Usvojen je Izvještaj o radu i poslovanju Radio-televizije Bosne i Hercegovine za 2009. Godinu, čiji je podnosilac Upravni odbor Radio-televizije BiH, Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za period 1. 1. 2009. - 31. 12. 2009. godine, kao i Izvještaj o radu Agencije za poštanski saobraćaj BiH i finansijski izvještaj za 2009. godinu.
Usvojen je Izvještaj o aktivnostima na projektu „Autocesta na Koridoru Vc“ i Plan narednih aktivnosti, materijal Ministarstva komunikacija i prometa BiH. U okviru pomenute tačke dnevnog reda usvojeni su i zaključci Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.
Usvojeni su Izvještaji o radu stalnih komisija Doma naroda za 2009. godinu: Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.
Usvojeni je Izvještaji o radu stalnih zajedničkih komisija oba doma za 2009. godinu: Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za evropske integracije i Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.
Usvojen je Zahtjev Istražne komisije Doma naroda za produljenje roka za dostavu izvještaja o izdanim CEMT dozvolama za 2009. godinu prijevoznicima u Bosni i Hercegovini, do 30. 06. 2010. godine.
Usvojeno je Mišljenje Komisije za finanasije i budžet o zahtjevu Ureda za reviziju za izmjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH, u dijelu koji se odnosi na definiranje Ureda za reviziju institucija BiH kao samostalne upravne organizacije, kao i zaključak Komisije za finansije i budžet.
Data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Komisije Evropskih zajednica u vezi s višekorisničkim programom 2B, za projekte koji zahtijevaju Sporazum o finansiranju u okviru Instrumenata za pretpristupnu pomoć u 2008. godini; Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u krivičnim stvarima; Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Kredit Investiciono-razvojne banke i Republike Srpske za mala i srednja preduzeća; Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) – Projekat poboljšanja pristupa finansijskim projektima za mala i srednja preduzeća; Sporazuma o finansiranju između BiH i  Komisije Evropskih zajednica u vezi s horizontalnim programom o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti od zračenja, u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć u 2008. godini; Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima i Konvencije o zabrani kasetne municije, Oslo, 3. 12. 2008. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću