MENI
31.5.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA OSTVARIVANJE RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA



Na danas održanoj 22. sjednici Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, primljen je k znanju Izvještaj o primjeni Strategije prevencije i borbe protiv nasilja u porodici za Bosnu i Hercegovinu za period 2009.-2011. godine, sa zajedničkim zaključcima predstavnika pet parlametarnih tijela od 9. aprila 2009. godine.

Članovima Komisije su prezentirane aktivnosti Vijeća Evrope na izradi Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.
Tokom današnje sjednice utvrđeni su Prijedlozi zaključaka za Predstavnički dom u vezi s Izvještajem Vijeća ministara BiH o statusu spolova u Bosni i Hercegovini za 2008. godinu.
Navodeno je da su članovi Komisije razmatrali Izvještaj Vijeća ministara BiH o statusu spolova u Bosni i Hercegovini za 2008. godinu i preporuka Predstavničkom domu da se prihvati prijedlog za usvajanje Preporuka sadržanih u dokumentu Agencije za ravnopravnost spolova BiH „Izvještaj o statusu spolova u BiH za 2008. godinu – temeljni napredak, problemi i preporuke.
Također, usvojen je zaključak u kojem se navodi da Predstavnički dom traži od nadležnih institucija da rade na provođenju navedenih preporuka, te da se u sljedećem godišnjem izvještaju konstatira koje su preporuke realizirane, kao i da je za realiziranje ovog zaključka odgovorno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a nadzor nad realizacijom provodit će Parlamentarna skupština BiH putem Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. (kraj)  


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću