MENI
1.6.2010

ČLANOVI ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, USELJENIŠTVO, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU SUSRELI SE SA DELEGACIJOM R LIBANA I PREDSTAVNICIMA MEĐUNARODNOG INSTITUTA ZA NESTALE OSOBE (ICMP)



Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azili i etiku Lejla Klokić i član Zajedničke komisije Alma Čolo, razgovarale su danas sa predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti Republike Libana i predstavnicima Međunarodnog instituta za nestale osobe (ICMP).

Delegacija Libana je upoznala članove Zajedničke komisije s aktivnostima koje se provode u Libanu s zadatkom pronalaženje nestalih i otkrivanje lokaliteta masovnih grobnica, kao i odnosima sa susjedima po tom pitanju. 
Član Zajedničke komisije, Alma Čolo istakla je da je u Bosni i Hercegovini donesen Zakon o nestalim osobama te saradnju sa Međunarodnom komisijom za nestale osobe (ICMP), s naglaskom na saradnju sa Institutom za nestale osobe (INO) koji djeluje na nivou Bosne i Hercegovine, kao i s nevladinim organizacijama kada je u pitanju pronalazak nestalih osoba i lociranje masovnih grobnica. Gospođa Čolo je istakla kako složen politički sistem i upravni sistem u BiH stvara poteškoće u implementaciji Zakona o nestalim osobama. Također, rečeno je kako je i trenutna politička volja rezultirala neusvajanjem izmjena i dopuna Zakona s ciljem formiranja Fonda za podršku porodicama nestalih na državnom nivou.
Delegacija Libana je tokom današnjeg susreta izrazila interesovanje za procesuiranje osoba koje su osumnjičene za zločine ubistva nestalih, prikrivanje informacija lokaliteta masovnih grobnica, kao i saradnji sa susjednim zemljama s ciljem rješavanja pomenutih problema. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću