MENI
4.6.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 103. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, utvrđena je usklađenost Prijedloga zakona o ostvarivanju saradnje Bosne i Hercegovine s iseljeništvom (predlagači poslanici Lejla Klokić, Sadik Bahtić, Husein Nanić i Remzija Kadrić), s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

Utvrđena je usklađenost Prijedloga zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine čiji je predlagač poslanik Bakir Izetbegović, s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, kao i usklađenost Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine predlagača Privremene komisije za pripremu Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.
Komisija je utvrdila usklađenost Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, a nije podržalo načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Lazar Prodanović.
Utvrđena je usklađenost Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, i podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, predlagač poslanik Martin Raguž.
Članovi Komisije su podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Zlatko Lagumdžija, Denis Bećirović, Mirjana Malić, Selim Bešlagić i Nermina Zaimović-Uzunović.
Podržana je Inicijativa poslanika Slavka Jovičića da na jednoj od narednih sjednica Predstavničkog  doma bude tačka dnevnog reda: “Informacija o sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta institucija BiH po tužbama osoba koje su bile optužene pred Sudom BiH od strane Tužilaštva BiH a kasnije su pravomoćnim presudama oslobođene“.
Komisija se upoznala sa Dopisom Kolegija Predstavničkog doma, u kojem je navedeno da, prilikom razmatranja prijedloga zakona iz područja pravosuđa u postupku davanja mišljenja, na sjednicu Komisije budu pozvani i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kako bi dali svoje mišljenje. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću