MENI
15.6.2010

PREDSJEDAVAJUĆA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU LEJLA KLOKIĆ RAZGOVARALA SA RADNOM GRUPOM UN



Predsjedavajuća Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Lejla Klokić danas se susrela sa predsjedavajućim UN-ove Radne grupe za prisilne i nedobrovoljne nestanke Jeremy Sarkinom.
Tokom razgovora, predsjedavajuća Klokić je rekla kako ova parlamentarna komisija ima izuzetno dobru saradnju sa međunarodnim i domaćim institucijama, kao i sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, o pitanjima iz oblasti zaštite i promocije ljudskih prava.

„Bosna i Hercegovina radi na tome da ispoštuje sve međunarodne konvencije koje se tiču ljudskih prava, a činjenica da smo druga zemlja u svijetu po broju iseljenih u odnosu na ukupan broj stanovnika, pokazuje da se ovom problemu treba posvetiti posebna pažnja“, rekla je Klokić.
Jeremy Sarkin je naglasio kako Radna grupa za prisilne i nedobrovoljne nestanke radi prema posebnim procedurama UN-a, a jedan od njenih zadataka je opservacija koje aktivnosti preduzimaju države, kako bi se osobe zaštitile od prisilnog nestanka. Objasnio je da Radna grupa, između ostalog, reaguje na pritužbe i da je od svog osnivanja imala oko 53.000 slučajeva iz 80 različitih zemalja. 
„Naš mandat je u osnovi humanitarni, a njegova načela su postavljena u UN-ovoj Deklaraciji o zaštiti lica od prisilnog nestanka koja je usvojena 1992.g.“, istakao je Sarkin. (kraj)      


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću