MENI
16.6.2010

OKONČANA 79. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj 79. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, po hitnom postupku je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, dok je odgođeno  izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti tajnih podataka, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, se vraća Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na ponovno razmatranje.
Na usaglašavanje Kolegija PD PS BiH su upućeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Kluba SDP-a. 
Odbijen je Prijedlog zakona o promociji malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara, a usvojeni su Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma, u drugom čitanju i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Kluba SDA u prvom čitanju. 
Odbijen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Martin Raguž. Usvojen je prijedlog zaključka članova kolegija PD PS BiH: „U cilju pripreme Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, iniciramo da se formira interresorna radna grupa sa učešćem predstavnika institucija koje su radile na pripremi Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprječavanju sukoba interesa u institucijama vlasti BiH (PS BiH, Vijeće ministara BiH i Centralna izborna komisija BiH), koji je odbijen na 70. sjednici Doma, održanoj 21.01.2010.g. U toku rada interresorna radna grupa će koristiti mišljenja Venecijanske komisije“.
Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, čiji je predlagač Privremena komisija, je usvojen u prvom čitanju. 
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Lazar Prodanović, je upućen na usaglašavanje Kolegija.  
Usvojeni su Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije Bosne i Hercegovine za 2009.g., Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2009. g. i Informacija o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini u 2009. godini. Usvojen je prijedlog zaključka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da u cilju poboljšanja postojećih zakonskih rješenja što prije uputi u parlamentarnu proceduru zakonske prijedloge navedene u dijelu Informacije koji se odnosi na mjere i radnje u periodu prvih šest mjeseci 2010., a to se prije svega odnosi na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o spječavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu“. Također je usvojen prijedlog zaključka poslanika Šefika Džaferovića kojim se zadužuje Vijeće ministara da u svim oblastima Informacije o stanju sigurnosti, gdje je došlo do pogoršanja stanja, sačini posebnu Informaciju. Posebnom Informacijom je potrebno detaljno ukazati na razloge pogoršanja, kao i prijedloge mjera za poboljšanje stanja. Usvojen je i prijedlog poslanika Denisa Bećirovića kojim Predstavnički dom zaključuje da će na dnevni red 80. sjednice uvrstiti tačku dnevnog reda koja se odnosi na Informaciju o akciji „Svjetlost“, izvedenoj u Maoči 2.02.2010.g. 
Odbijena je Informacija o utvrđivanju odgovornosti unutar Ureda za razmatranje žalbi BiH zbog neprovođenja odredbi pozitivnih propisa u vezi s redovnom procedurom rotacije na čelnoj poziciji Ureda, s prijedlogom Vijeća ministara BiH da se Amir Pilav razriješi dužnosti člana Ureda za razmatranje žalbi BiH. Usvojeni su prijedlozi zaključaka poslanika Azre Hadžiahmetović kojim se od Vijeća ministara traži Informacija o odgovornosti u vezi sa neimenovanjem članova Ureda za razmatranje žalbi u periodu 25.09.2006. – 26.03.2009.g., u vrijeme kada je Amir Pilav imenovan za privremenog predsjedavajućeg Ureda. Od Vijeća ministara se traži i Informacija o spornim odredbama Pravilnika kojim se reguliše da Vijeće ministara može razriješiti predsjedavajućeg Ureda na pismeni zahtjev poslanika u PS BiH, člana Vijeća ministara ili člana Ureda. Usvojen je i zaključak kojim je izraženo nezadovoljstvo „zbog neprofesionalnog i krajnje neodgovornog i tendencioznog odnosa prema predsjedniku Ureda u postupku donošenja i primjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ureda za razmatranje žalbi“. 
Odbijena je Inicijativa poslanika Momčila Novakovića za uvrštavanje u dnevni red sjednice Doma tačke: „Odgovornost članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine za vođenje vanjske politike BiH u svjetlu posljednjih izjava pojedinih članova“. 
U vezi Inicijative poslanika Momčila Novakovića o „Utvrđivanju smjernica za djelovanje privremenih delegacija koja, u ime Bosne i Herecgovine, učestvuju u međunarodnim skupovima“, je usvojen prijedlog zaključka poslanika Milorada Živkovića. Ovim zaključkom je definirano da „do regulisanja pitanja formiranja, rada i nastupa privremenih delegacija PS BiH u Poslovniku, iste imaju obavezu da održe sastanak delegacije kada je potrebno da usaglase način zajedničkog djelovanja o pitanjima koja su na dnevnom redu međunarodnog skupa“. 
U Interresornu radnu grupu koja bi radila na izmjeni: Zakona o ministarstvima i drugim organina uprave BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH je imenovan poslanik Velimir Jukić,  Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Zakona o  upravi, poslanik Željko Kuzmanović i Zakona o reviziji intitucija BiH i Zakona o javnim nabavkama BiH, poslanik Sadik Bahtić.  
Data je saglasnost za otkazivanje Evropske konvencije o zaštiti arheološke baštine, usvojene u Londonu, 6. maja 1969. i za ratifikaciju: Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti unutrašnje sigurnosti, Sporazuma o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj – Projekat gasifikacije Srednjobosanskog kantona, Protokola o vodi i zdravlju uz Konvenciju o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera iz 1992. i Ugovora između BiH i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću