MENI
23.6.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA VANJSKU I TRGOVINSKU POLITIKU, CARINE, SAOBRAĆAJ I KOMUNIKACIJE



Na danas održanoj 42. sjednici Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predloženo je Domu naroda davanje saglasnosti za ratificiranje Sporazuma o vojnoj dotaciji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske...

...Provedbenog protokola o finansijskoj pomoći između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Generalštaba Republike Turske i Logističkog provedbenog protokola između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Generalštaba Republike Turske, Sporazuma o finansiranju i Projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine i Javnog preduzeća „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“ d.d. Mostar (EPHZHB) za projekt „Dopunske mjere za Vjetroelektranu Mesihovina“, Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj – Projekat plinofikacije Sredinjebosanskog  kantona, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti unutrašnje sigurnosti, Sporazuma o zajmu i projektu KfW Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Javnog preduzeća „Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne“ d.d. Mostar, za projekat Vjetroelektrana Mesihovina, Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – Projekat za otpadne vode u Sarajevu.
Također, predloženo je Domu naroda davanje saglasnosti za ratificiranje Ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Protokola o vodi i zdravlju uz Konvenciju o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka  i međunarodnih jezera iz 1992. godine, Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, Strasbourg, 5. novembar 1992. godine. 
Članovi Komisije su predložili Domu naroda davanje saglasnosti za otkazivanje Evropske konvencije o zaštiti arheološke baštine, koja je usvojena u Londonu 6. maja 1969. godine.
Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne  komisije za električnu energiju u 2009. godini, kao i Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2009. godinu.
Podržan je zahtjev delegata Slobodana Šarabe za razmatranje tačke dnevnog reda na sjednici Doma naroda: “Utvrđivanje smjernica za djelovanje privremenih delegacija koja u ime BiH učestvuju na međunarodnim skupovima“. U okviru pomenute tačke, donesen je zaključak kojim se navodi da „do reguliranja pitanja formiranja, rada i nastupa privremenih delegacija PS BiH u Poslovniku, iste imaju obavezu da održe sastanak delegacije kada je potrebno da usaglase način zajedničkog djelovanja o pitanjima koja su na dnevnom redu međunarodnog skupa“.
Razmatran je Dopis Upravnog odbora BHRT-a, po zaključku Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda s 41. sjednice. Donesen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH i druge nadležne institucije da, u skladu sa ovlaštenjima, pristupe rješavanju problema koji su navedeni u Dopisu Upravnog odbora BHRT-a. 
Primljene su k znanju informacije Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, te usvojeni izvještaji o međunarodnim aktivnostima parlamentarnih komisija i delegacija PSBiH. (kraj)   


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću