MENI
24.6.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 105. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, utvrđena je usklađenost Prijedloga zakona o međunarodnom i međuentitetskom prijevozu, s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.

Utvrđena je usklađenost: Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine, Prijedloga okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Prijedloga zakona o volontiranju, s Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, i podržana su načela, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Članovi Komisije su podržali Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, zajedno s 1. i 2. izvještajem Komisije, kao i danas usaglašenim amandmanima.
Utvrđena je usklađenost Prijedloga izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.
Komisija je podržala Inicijativu poslanika Mirjane Malić, da se na jednoj od narednih sjednica Doma razmatra tačka dnevnog reda: “Osiguravanje transparentnosti i zakonitosti štampanja Izbornih listića za predstojeće Opće izbore 2010. godine“.
Također, podržana je i Inicijativa poslanika Azre Hadžiahmetović, da se na jednoj od narednih sjednica Doma razmatra tačka dnevnog reda: “Informacija Pravobranilaštva BiH o sprečavanju ove institucije da obavlja svoje funkcije u skladu sa zakonom“.
Podržan je Izvještaj o radu Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine za 2009. godinu.
Članovi Komisije su podržali imenovanje Ante Matića, za člana Komisije za koncesije BiH, iz Federacije Bosne i Hercegovine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću