MENI
24.6.2010

OKONČANA 47. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas okončanoj 47. sjednici Doma naroda PS BiH je po hitnom postupku usvojen Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli.     
U drugom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o carinskoj politici Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih partija, čiji su predlagači delegati Dušanka Majkić, Ilija Filipović i Hazim Rančić i Prijedlog revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII. Dejtonskog mirovnog sporazuma, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice. 

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom, dok je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, upućen na usaglašavanje Kolegija.
Prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku,  je usvojen u prvom čitanju. 
Usvojen je Izvještaj o radu Državne regulatorne komisije za električnu energiju u 2009. g., Izvještaj o radu Upravnog odbora Izvozno-kreditne agencije BiH za 2009. g., Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH, Izvještaj o radu Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) za 2009. g., sa Izjašnjenjem o određenim pitanjima, kao i Izvještaj o radu i Plan rada Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture u BiH za 2010. g.  
K' znanju je primljena Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2009. g. i Zaključak u vezi sa ovom Informacijom.    
Informaciju o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2009. g. je osam delegata primilo k' znanju, a četiri delegata Doma naroda PS BiH, nisu primila k' znanju.  
Na prijedlog Privremene zajedničke komisije oba doma  u Nezavisnu komisiju za praćenje uslova boravka u zavodima, postupanje i poštivanje ljudskih prava lica nad kojima se izvršavaju krivične sankcije i druge mjere koje je izrekao u krivičnom postupku Sud BiH, strani sudovi za djela predviđena Krivičnim zakonom BiH ili međunarodnim ugovorom, čiji je potpisnik BiH, ili drugi sud u skladu sa zakonom BiH, su imenovani: Mile Lasić, Semiha Borovac, Predrag Crnogorac, Damir Čačković i Milana Škipina.
Usvojen je zaključak kojim Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zadužuje zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića da obavlja dužnost vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije do izbora direktora Agencije na osnovu Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, a najdalje do 1. 8. 2010.
U vezi utvrđivanja smjernica za djelovanje privremenim delegacijama koje, u ime Bosne i Hercegovine, učestvuju na međunarodnim skupovim je usvojen zaključak da „do regulisanja pitanja formiranja, rada i nastupa privremenih delegacija PS BiH u Poslovniku, iste imaju obavezu da održe sastanak delegacije kada je potrebno da usaglase način zajedničkog djelovanja o pitanjima koja su na dnevnom redu međunarodnog skupa“. Također je usvojen zaključak koji je upućen nadležnoj komisiji.      
Delegat Alma Čolo je imenovana u Interresornu radnu grupu koja bi radila na izmjeni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH i Zakona o Vijeću ministara BiH,  Ivo Miro Jović na izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i  Zakona o upravi,  a Zoran Koprivica na izmjeni Zakona o reviziji institucija BiH i Zakon o javnim nabavkama BiH.   
Data je saglasnost za otkazivanje Evropske konvencije o zaštiti arheološke baštine i saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, Provedbenog protokola o finansijskoj pomoći između Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba Republike Turske i Logističkog provedbenog protokola između Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba Republike Turske; Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i BiH i Federacije BiH i Javnog preduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne” d.d. Mostar za projekat Dopunske mjere za Vjetroelektranu Mesihovina; Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima; Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti unutrašnje sigurnosti; Sporazuma o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj – Projekat gasifikacije Srednjebosanskog kantona; Protokola o vodi i zdravlju uz Konvenciju o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera iz 1992; Ugovora između BiH i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga BiH; Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – Projekat za otpadne vode u Sarajevu i Sporazuma o zajmu i  projektu KfW, Frankfurt na Majni i BiH i Federacije BiH i Javnog preduzeća “Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne” d.d. Mostar za projekat Vjetroelektrana Mesihovina. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću