MENI
28.6.2010

ODRŽANA SJEDNICA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LJUDSKA PRAVA, PRAVA DJETETA, MLADE, IMIGRACIJU, IZBJEGLICE, AZIL I ETIKU



Na danas održanoj 39. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji su predlagači poslanici Kluba SNSD-a.
Podržani su principi Prijedloga zakona o ostvarivanju saradnje BiH sa iseljeništvom, čiji su predlagači poslanici Lejla Klokić, Sadik Bahtić, Husein Nanić i Remzija Kadrić.

Također je podržana Inicijativa poslanika Lejle Klokić da se u dnevni red sjednice Predstavničkog doma uvrsti tačka Razmatranje izvještaja o stanju iseljeništva, položaju i problemima sa kojima se susreće, učenju maternjeg jezika, očuvanju kulture i drugo, sa prijedlogom mjera za razvoj odnosa BiH sa dijasporom. 
Na današnjoj sjednici nije podržan Prijedlog rezolucije o osudi masovnog kršenja ljudskih prava civilnog stanovništva u Cazinskoj krajini 1950. g. i zločina počinjenih od strane nadležnih vlasti Jugoslavije/FNRJ, čiji je predlagač poslanik Husein Nanić.  
Komisija je primila k' znanju Odgovore na preporuke i/ili zaključke Radne grupe za Univerzalni periodični pregled o stanju ljudskih prava u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH. 
K' znanju su primljene Predstavke samostalnog sindikata zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uz zaključak da se Predstavka uputi Vijeću ministara BiH na razmatranje, kao i Pismo Biroa za ljudska prava iz Tuzle. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću