MENI
30.6.2010

OKONČANA 80. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj 80. sjednici Predstavničkog doma PS BiH je nakon Usmene informacije Ministarstva sigurnosti BiH o terorističkom aktu napada na Policijsku stanicu u Bugojnu usvojen zaključak kojim se kaže da Predstavnički dom PS BiH najoštrije osuđuje teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu i traži od Vijeća ministara cjelovitu informaciju o događaju, koja će biti razmatrana na narednoj sjednici Predstavničkog doma, zakazanoj za 14.07.2010.g.

U drugom čitanju su sa Izvještajima Ustavnopravne komisije usvojeni Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je prijedlog zaključka Kluba poslanika SNSD-a da će Ustavnopravna komisija PD PS BiH godinu dana nakon usvajanja prijedloga ovih zakona razmotriti efekte njihovih izmjena i eventualno predložiti izmjene i dopune istih.   
Prijedlog zakona o dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, čiji su  predlagači poslanici Kluba SDA,  je usvojen u drugom čitanju. Usvojen je zaključak kojim Predstavnički dom PS BiH zahtijeva od Ministarstva finansija i trezora BiH da dostavi mišljenje u vezi procjene finansijskih sredstava, kojim bi se pojasnilo da li u okviru Budžeta institucija BiH za 2010. g. postoje finansijska sredstva potrebna za sprovođenje ovog Zakona. Također je usvojen prijedlog zaključka poslanika Huseina Nanića kojim Predstavnički dom PS BiH zadužuje Ministarstvo odbrane BiH da koristeći postojeće i važeće pozitivne zakonske odredbe, gdje je to moguće, riješi status vojnika kojima ističe ugovor, a koji su bili pripadnici vojnih formacija u periodu do 23.12.1995.g. manje od dvije godine.   
Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011., čiji je predlagač Privremena komisija, je usvojen u drugom čitanju. 
Prijedlog zakona o volontiranju, čiji je predlagač Vijeće ministara, je odbijen u prvom čitanju.
U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i  Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine, čiji je  predlagač Vijeće ministara. 
Prijedlog zakona o ostvarivanju saradnje Bosne i Hercegovine sa iseljeništvom, čiji su predlagači poslanici Lejla Klokić, Sadik Bahtić, Husein Nanić i Remzija Kadrić, je odbijen u prvom čitanju. 
Dom  je odobrio produženje roka do 26.07.2010.g. za dostavljanje Mišljenja Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku o Prijedlogu zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji su predlagači poslanici Kluba SNSD-a.  
U drugom čitanju su odbijeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u Bosni i Hercegovini i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Kluba SDP BiH.  
Odbijen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač poslanik Lazar Prodanović. 
Odbijen je prijedlog zaključka poslanika Denisa Bećirovića povodom rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH i prijedlozi zaključaka poslanika Azre Hadžiahmetović povodom razmatranja Informacije o utvrđivanju odgovornosti unutar Ureda za razmatranje žalbi.
K' znanju je primljen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2009., uz Preporuke za efikasniji rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u narednom periodu.
Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine za 2009. 
Ante Matić je imenovan za člana Komisije za koncesije Bosne i Hercegovine iz Federacije Bosne i Hercegovine.
U Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, na prijedlog Privremene zajedničke komisije oba doma, iz akademske zajednice je  imenovan Mirsad Abazović, a iz nevladinog sektora Milorad Vulić. Usvojen je zaključak da se nakon imenovanja kandidata konstituira Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, koja bi trebala početi sa radom u skladu sa Zakonom. Za imenovanje još jednog člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije predlaže se ponovo raspisivanje Javnog konkursa.     
Odbijena je Rezolucija o osudi masovnog kršenja ljudskih prava civilnog stanovništva u Cazinskoj krajini 1950. godine i zločina počinjenih od strane nadležnih vlasti Jugoslavije/ FNRJ, čiji je podnosilac poslanik Husein Nanić. 
Odbijena je inicijativa poslanika Slavka Jovičića za razmatranje na sjednici Doma tačke dnevnog reda: „ Informacija o sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta institucija BiH po tužbama lica koja su bila optužena pred Sudom BiH od strane Tužilaštva BiH, a kasnije su pravosnažnim presudama oslobođena“. 
Usvojena je inicijativa poslanika Mirka Okolića za razmatranje na sjednici Doma tačke dnevnog reda koja glasi: „ Informacija o sklopljenim ugovorima o djelu ili radu u svim ministarstvima, direkcijama, agencijama i ostalim upravnim organizacijama BiH od 01. 01. 2007 do 12. 05. 2010. godine“. 
Data je saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj – Projekat za otpadne vode u Sarajevu, Sporazuma o zajmu između BiH i OPEC Fonda za međunarodni razvoj – Projekat unapređenja uslova života na selu, Sporazuma o zajmu i projektu KfW-a, Frankfurt na Majni i BiH i Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar, za projekat Vjetroelektrana Mesihovina, i Konvencije o Centru za provođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću