MENI
5.7.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE DOMA NARODA



Na održanoj 59. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, podržan je, sa usvojenim amandmanima delegata Ive Mire Jovića, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Sa identičnim amandmanima koji su usvojeni u Predstavničkom domu, podržani su Prijedlog zakona o autorskim i srodnim pravima i Prijedlog zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, predlagač Vijeće ministara BiH. 
Utvrđena je usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržana su načela Prijedloga okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnim sporovima BiH, a za Prijedlog zakona o primjeni rezultata analize dezoksiribonukleinske kiseline u sudskim postupcima, odlučeno je da se obavi izjašnjavanje na narednoj sjednici. Predlagač navedenih prijedloga zakona je Vijeće ministara BiH. 
Članovi Komisije su podržali nova mišljenja u vezi Prijedloga zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine i Prijedloga zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, čiji je predlagač Predsatvnički dom PSBiH. 
Podržan je Prijedlog strategije razvoja sporta u Bosni i Hercegovini, predlagač Vijeće ministara BiH. 
Također, na sjednici je podržan Izvještaj o provođenju zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH, Izvještaj o radu Komisije za koncesije BiH za 2009. godinu, i Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2009. godinu. 
Podržano je imenovanje Ante Matića za člana Komisije za koncesije BiH, iz Federacije BiH.
Na sjednici su članovi Komisije informirani o aktivnostima USAID-a i OSCE-a BiH o Programu podrške parlamentima, s posebnim osvrtom na organiziranje stručnog savjetovanja „Osiguranje identičnosti propisa na službenim jezicima u Bosni i Hercegovini“. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću