MENI
6.7.2010

DELEGACIJA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA NADZOR NAD OSA NA DRUGOJ REGIONALNOJ KONFERENCIJI U ZAGREBU



Drugoj regionalnoj konferenciji parlamentarnih tijela za nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija u zemljama Jugoistočne Evrope koja se održava od 7. do 9. jula u Zagrebu prisustvovat će i delegacija Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno sigurnosne agencije BiH koju čine Mirko okolić, predsjedavajući Komisije i Božo Rajić, zamjenik predsjedavajućeg Komisije.

"Pregled modela parlamentarnih nadzora u zemljama članicama EU", "Konkretne teme (prednosti i mane, problemi) kod provedbe parlamentarnog nadzora" i "Parlamentarni nadzor sigurnosno – obavještajnog sistema u kontekstu savremenih prijetnji sigurnosti – nadzor izazova i parksa zemalja članica Evropske unije" teme su o kojima će raspravljati učesnici tokom trodnevne konferencije.  
Ovaj skup, u organizaciji Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, okupit će članove parlamentarnih tijela za nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Rumunjske, Srbije i članove susjednih pozvanih zemalja: Grčke, Italije, Mađarske i Slovenije.
Inače, ova konferencija je rezultat zaključaka Regionalne konferencije održane u Sarajevu, od 25. do 27. maja 2009. godine, kada su učesnici izrazili želju za stvaranjem trajnog foruma, regionalnog karaktera, na kojem bi se raspravljalo o problemima, rješenjima i najboljim praksama iz područja parlamentarnog nadzora sigurnosno-obavještajnih agencija. (kraj)

           


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću