MENI
8.7.2010

ODRŽANA SJEDNICA USTAVNOPRAVNE KOMISIJE PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 106. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrđena je usklađenost Prijedloga zakona o izmjeni Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH, s Ustavom i pravnim sistemom BiH, i podržana su načela, čiji su predlagači poslanici Zlatko Lagumdžija, Denis Bećirović, Mirjana Malić i Selim Bešlagić.

Utvrđena je usklađenost Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru na području odbrane, sigurnosti i obavještajno-sigurnosnih poslova, s Ustavom i pravnim sistemom BiH, predlagači Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.
Komisija je podržala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima BiH i Prijedlog okvirnog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.
Povodom zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 60. stavak (2) Zakona o hrani, čiji je podnosilac Agencija za sigurnost hrane BiH, zaključeno je kako je norma jasna i da nije potrebno dodatno tumačenje.
U vezi zahtjeva za autentičnim tumačenjem člana 114. stavka (3) Zakona o policijskim službenicima, podnosilac Granična policija BiH i odredaba Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je podnosilac Federalno ministarstvo zdravstva, zaključeno je kako se ne radi o klasičnom zahtjevu za autentičnim tumačenjem, već o pitanju praktične primjene zakona.
Komisija nije utvrdila konačni prijedlog autentičnog tumačenja člana 22. stavak (2) i (3), člana 44. stavak (2), tačke b) i c) i stavaka (3) i (4) Zakona o sportu u BiH, čiji je podnosilac Karate savez BiH, jer je zaključilo kako se radi o neovlaštenom predlagaču.
Članovi su razmatrali Dopis Agencije za zastupanje i zaštitu autorskih prava „Sine Qua Non“, iz Sarajeva, a povodom zahtjeva kompozitora Ersta Kunza iz Švicarske, te zaključili da Dopis treba uputiti Kolegiju Doma kako bi se uputio Vijeću ministara na razmatranje i donošenje odluke. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću