MENI
13.7.2010

POSLANIK LEJLA KLOKIĆ NA MEĐUNARODNOJ PARLAMENTARNOJ KONFERENCIJI O KLIMATSKIM PROMJENAMA



Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine Lejla Klokić učestvuje u radu Međunarodne parlamentarne konferencije o klimatskim promjenama koja se od 12. do 16. jula, u organizaciji Parlamenta Velike Britanije, održava u Londonu.

Učesnicima konferencije obratio se g. John Bercow, predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Velike Britanije koji je  i moderirao prijepodnevnom sesijom na temu: "Klimatske promjene nakon Kopenhagena - globalno i lokalno".
Zaštita svjetske populacije i ljudskih dobara od posljedica globalnog zagrijavanja bile su moto svih učesnika u diskusijama. Pri tome je posebna pažnja poklonjena parlamentarnoj dimenziji i mogućnosti utjecaja parlamentaraca na donošenje potrebnih zakona i kvalitetnih rješenja radi zaustavljanja negativnih prirodnih pojava izazvanim prekomjernom emisijom ugljen dioksida. 
Na Konfernciji učestvuje 99 predstavnika Parlamenata iz 38 zemalja.
U okviru Konferencije planirana je i posjeta najvećoj pokretnoj (mobilnoj) brani u svijetu na rijeci Temzi koja štiti grad London od mogućih poplava kao jedne od posljedica globalnog zagrijavanja i podizanja nivoa mora.
Kominike o radu Međunarodne parlamentarne konferencije o klimatskim promjenama nastavak je dokumenta iz Kopenhagena i sadrži određena uputstva i preporuke o mjerama koje se preduzimaju na ovom planu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću