MENI
29.7.2010.

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА УСТАВНОПРАВНЕ КОМИСИЈЕ ДОМА НАРОДА



На данас одржаној 61. сједници Уставноправне комисије Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, утврђена је усклађеност у Уставом и правним системом за Предлог закона о парламентарном надзору у области одбране, безбједности и обавјештајно-безбједносних послова, чији је предлагач Заједничка комисија за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ и за Предлог закона о међународном и међуентитетском друмском превозу, предлагач Савјет министара БиХ.

Подржан је Предлог закона о управним споровима БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ, а одгођено је гласање о амандманима и Предлогу закона о примјени резултата анализе дезоксирибонуклеинске киселине у судским поступцима, предлагач такођер Савјет министара.
У вези закључка донесеног на 3. сједници Комисије под тачком 11. Текућа питања: “Преиспитивање Меморандума о разумјевању од 01. 07. 2001. године између Министарства иностраних послова БиХ и Канцеларије Високог представника који држављане БиХ упослене код међународних организација ослобађа пореза на доходак, одлучено је да се упути на разматрање Заједничкој комисији за људска права, права дјетета, младе, имиграцију, избјеглице, азил и етику, ради доношења мишљења.
Одлучено је, када су у питању захтјеви за аутрентично тумачење члана 114. ставак (3) Закона о полицијским службеницима, подносилац Гранична полиција БиХ, члана 3. ставак (2) и члана 51. ставак (5) Закона о јавним набавкама, подносилац Канцеларија за разматрање жалби, како је норма јасна те није потребно додатно тумачење. 
Комисија је утврдила да се ради о неовлаштеним предлагачима када су у питању захтјеви за аутентичним тумачењем члана 22. став (2) и (3), члана 44. ставак (2) точке б) и ц) и ставак (3) и (4) Закона о спорту у Босни и Херцеговини те члана 27. ставак (2) Закона о високом судском и тужилачком савјету БиХ, и није утврдило коначне предлоге аутентичног тумачења.
Одлучено је да се предложи представницима Министарства финансија и трезора БиХ, Агенције за за осигурање БиХ и ентитетских агенција за осигурање, да покушају усагласити ставове у вези поднесених захтјева за аутентичним тумачењем одредаба члана 2. ставак (1) и члана 9. ставак (6) Закона о Агенцији за осигурање у БиХ, те о томе обавјесте Комисију. 
Усвојен је Извјештај о раду Комисије за период од 01. 01. до 30. 06. 2010. године. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу