MENI
31.8.2010

ODRŽANA SJEDNICA KOMISIJE ZA FINANSIJE I BUDŽET PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas održanoj 69. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, primljena je k znanju Informacija o zakupu institucija BiH u Budžetu za 2010. godinu, te je proslijeđena u daljnju parlamentarnu proceduru. 

Komisija je donijela zaključak kojim se predlaže da Predstavnički dom PSBiH zahtjeva od Vijeća ministara BiH da, u najkraćem roku, usvoji prijedlog Odluke o odobravanju projekta nabavke/izgradnje zgrada za smještaj institucija BiH koje su predložene od strane Ministarstva finansija i trezora BiH, kojom bi se odobrio projekat nabavke dva objekta od po cca 2.000 m2 u Banja Luci i Mostaru i projekat izgradnje objekta u Sarajevu, površine od cca 10.000 m2, radi rješavanja problema prioritetnog smještaja pojedinih institucija BiH.
Također, tokom rasprave je zaključeno kako je potrebno da Vijeće ministara BiH izradi Plan racionalizacije i smanjenja troškova zakupnina poslovnih prostora, stanova, skladišnih prostora, parking prostora, prostora za smještaj telekomunikacijske opreme, zemljišta i opreme, koje plaćaju institucije BiH.
Članovi Komisije su zaključkom predložili Predstavničkom domu da traži od Vijeća ministara BiH da izradi i dostavi Strategiju za rješavanje problema zakupa na nivou institucija BiH sa utvrđenim prioritetima, nosiocima obaveza i dinamikom realizacije, a koja će posebno tretirati: standarde zakupa, visinu zakupnine, zakupe u DKP mreži i Ministarstvu odbrane BiH.
Isto tako, u vezi razmatrane Informacije, odlučeno je kako je potrebno da Predstavnički dom traži od Ureda za reviziju institucija BiH da u izvještajima o reviziji finansijskog poslovanju institucija BiH za 2010. godinu uvrsti posebno poglavlje koje će se odnositi na kontrolu zakupa poslovnih prostora, stanova, skladišnih prostora, parking prostora, prostora za smještaj telekomunikacijske opreme, zemljišta i opreme institucija BiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću