MENI
1.9.2010

OKONČANA 83. SJEDNICA PREDSTAVNIČKOG DOMA



Na danas okončanoj 83. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odbijeni su zahtjevi poslanika Kluba SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i zahtjev poslanika Sefera Halilovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine po hitnom postupku. Prijedlozi zakona će biti razmatrani u redovnoj proceduri. 

Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH se vraća Komisiji za saobraćaj i komunikacije na ponovno razmatranje.  
Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti odbrane, sigurnosti i obavještajno-sigurnosnih poslova, čiji je predlagač Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, se vraća Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost BiH na ponovno razmatranje. 
Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji su predlagači poslanici Kluba SNSD-a, se vraća Ustavnopravnoj komisiji i Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, na ponovno razmatranje.  
Usvojen je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH sa Mišljenjem Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.  
U vezi Godišnjeg izvještaja Vijeća ministara BiH o statusu spolova u Bosni i Hercegovini u 2008., su usvojeni zaključci Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova. 
Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2009. g., kao i Izvještaj o reviziji učinka o temi Nabavka računarske opreme u institucijama BiH sa predloženim preporukama i zaključkom iz Mišljenja nadležne komisije.
Usvojen je Izvještaj o radu Ad hoc komisije za pripremu izmjena i dopuna te Prečišćenog teksta Poslovnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 
Odbijen je zaključak poslanika Sadika Bahtića sa 81. sjednice Doma povodom rasprave o Informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o policijskim aspektima akcije „Svjetlost“ i mjerama koje su tim povodom preduzete i Informaciji Vijeća ministara BiH o terorističkom napadu na Policijsku upravu u Bugojnu. 
Odbijeni su zaključci poslanika Denisa Bećirovića sa 81. sjednice Doma povodom rasprave o Informaciji Ministarstva sigurnosti BiH o policijskim aspektima akcije „Svjetlost“ i mjerama koje su tim povodom preduzete i Informaciji Vijeća ministara BiH o terorističkom napadu na Policijsku upravu u Bugojnu. 
Usvojen je modificirani zaključak poslanika Momčila Novakovića sa 81. sjednice Doma povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o terorističkom napadu na Policijsku upravu u Bugojnu. 
Odbijeni su zaključci poslanika Huseina Nanića sa 81. sjednice Doma povodom rasprave o Informaciji o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2009., kao i zaključci poslanika Nermine Zaimović-Uzunović sa 81. sjednice Doma povodom rasprave o Informaciji o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2009.g. Informacija o stanju javne zaduženosti BiH je primljena k' znanju. 
K' znanju je primljena Informacija o stanju sigurnosti u Bosni i Hercegovini za period januar-mart 2010. g.
Nije primljena k' znanju Informacija o dopisu Ministarstva sigurnosti BiH Ujedinjenim narodima povodom proglašenja pojedinih organizacija iz Bosne i Hercegovine povezanim s terorističkim organizacijama i stavljanju van snage dokumenta koji izaziva pravnu nesigurnost građana i institucija u BiH. 
K' znanju su primljene Informacija o osiguranju transparentnosti i zakonitosti štampanja glasačkih listića za Opće izbore u Bosni i Hercegovini i Informacija o rješavanju statusa pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kojima ističu ugovori u 2010.g. 
Informacija o zakupu institucija Bosne i Hercegovine u Budžetu za 2010. g. je primljena k' znanju, uz usvojene zaključke iz Mišljenja nadležne komisije. 
Usvojena je inicijativa poslanika Kluba SDA za razmatranje na sjednici Doma tačke koja glasi: „Informacija Vijeća ministara BiH o problemima žiranata u BiH s prijedlogom mjera koje treba preduzeti kako bi dug otplaćivali glavni dužnici s posebnom analizom legislative koja se odnosi na ovu oblast i mogućnošću poboljšanja zakona“. 
Odbijena je inicijativa poslanika Lejle Klokić za uvrštavanje u dnevni red tačke: „Razmatranje izvještaja o stanju iseljeništva, položaju i problemima s kojima se susreću, učenju maternjeg jezika, očuvanju kulture i drugo, s prijedlogom mjera za razvoj odnosa Bosne i Hercegovine sa dijasporom“. 
Ljiljana Milićević je umjesto Save Erića imenovana za člana Grupe prijateljstva sa zemljama srednje i istočne Evrope i zamjenskog člana Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope. 
Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Narodne Demokratske Republike Alžir o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju fiskalne evazije u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Indije, Statuta Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA), i Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Estonije o implementaciji Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji lica koja borave bez dozvole (Provedbeni protokol). (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću