MENI
1.9.2010

OKONČANA 49. SJEDNICA DOMA NARODA



Na danas održanoj 49. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u drugom čitanju, usvojeni su Prijedlog zakona o  dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, predlagač Predstavnički dom i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o upravnim sporovima Bosne i Hercegovine, predlagač Vijeće ministara BiH.

U drugom čitanju, sa usvojenim amandmanom Zorana Koprivice, usvojen je Prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku. S obzirom da je Prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa usvojen u različitom tekstu nego je usvojen u Predstavničkom domu, slijedi njegovo usaglašavanje. U Zajedničku komisiju za usaglašavanje teksta Prijedloga izmjena i dopuna imenovani su Ivo Miro Jović, Alma Čolo i Zoran Koprivica.
Prijedlog zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, usvojen je u prvom čitanju.
Potvrđena je Odluka o upućivanju pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u misiju Snage međunarodne sigurnosne pomoći (ISAF) u Islamsku Republiku Afganistan.
Za člana Stručne komisije DTT Foruma, imenovan je delegat Ivo Miro Jović, te je potvrđeno imenovanje delegata Ive Mire Jovića i poslanika Huseina Nanić i Branka Dokića za članove DTT Foruma. 
Usvojen je zaključak da se izmjeni zaključak s 47. sjednice Doma naroda, koja je održana 24. 6. 2010. godine, povodom zaduživanja zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića da obavlja dužnost vršioca dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije do izbora direktora, a najdalje do 01. 08. 2010. godine. Izbrisan je tekst koji glasi: “a najdalje do 01. 08. 2010. godine." 
Data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u području zdravstva, Sporazuma između Češke Republike i Bosne i Hercegovine o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u području obrazovanja, kulture i sporta, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj – Prvo programsko finansiranje za razvojne politike javne potrošnje, Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore o međusobnom provođenju sudskih odluka u krivičnim stvarima, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke  za obnovu i razvoj – Prvi programski zajam za razvojne politike javne potrоšnje i Sporazuma o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj – Projekt potpore mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanju.
Također, data je saglasnost za ratificiranje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Federativne Republike Brazil o djelomičnom ukidanju viza, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Arapske Republike Egipat o uzajamnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i posebnih pasoša, Sporazuma o kreditu između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora, i Raiffeisen Zentralbank Österreich Aktiengesellschaft -Izgradnja nove bolnice u Bijeljini, Sporazuma o saradnji u području turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore, Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Narodne Demokratske Republike Alžir o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju fiskalne evazije u odnosu na poreze na dohodak i imovinu, Sporazuma o zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Indije kao i Statuta Međunarodne agencije za obnovljenu energiju (IRENA) i Protokola između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Estonije o implementaciji Sporazuma između Evropske zajednice i Bosne i Hercegovine o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.
Nitko od kandidata, sa rang-liste koja je dostavljena od Regulatorne agencije za komunikacije, nije imenovan za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskoga naroda.
Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2011. godine, čiji je predlagač Predstavnički dom, sjednica je prekinuta zbog nepostojanja kvoruma iz entiteta Republika Srpska. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću