MENI
2.9.2010

ČLANOVI KOLEGIJA OBA DOMA PSBiH RAZGOVARALI SA PREDSJEDNIKOM REPUBLIKE TURSKE, ADBULLAHOM GÜLOM



Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Sulejman Tihić i član Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH sa Srednjom i Istočnom Evropom Šefik Džaferović, danas su se susreli sa predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom, koji je predvodio brojnu delegaciju članova Parlamenta, ministara i privrednika iz Republike Turske.

„Neću ponavljati izraze zahvalnosti naroda BiH za sve što je Republika Turska učinila i čini za BiH. Naši građani prepoznaju napore koje vaša zemlja ulaže za stabilnost regiona i za razumijevanje među različitim narodima, religijama i kulturama. Smatramo da je ispravan put koji ste odabrali, put da se ne preferira niko posebno, već jedino demokratija i pravda“, rekao je Belkić.
Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Sulejman Tihić je istakao kako politika turskog vodstva vraća Republici Turskoj snagu koju ona treba imati kao regionalna i svjetska ekonomska sila. „Osim podrške koju pružate BiH, za stabilnost u regionu smatramo veoma važnom i saradnju koju Vaša zemlja ima sa Srbijom i Hrvatskom“, istakao je Tihić.       
Predsjednik Gül je naglasio su za BiH u ovom trenutku najvažnije evroatlantske integracije. „Smatram da BiH nema alternativu i drugog puta osim ulaska u Evropsku uniju i NATO. Tek tada ćemo moći reći da je to stabilna zemlja u kojoj se zatim i sva ostala pitanja mogu lakše riješiti“, istakao je predsjednik Gül.
Predsjednik Republike Turske se poslije susreta sa članovima Kolegija, obratio poslanicima i delegatima PS BiH, predstavnicima svih nivoa vlasti, akademske zajednice i nevladinih organizacija. (kraj) 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću