MENI
10.11.2010

GOVOR PREDSJEDAVAJUĆE DOMA NARODA, DUŠANKE MAJKIĆ NA MEĐUPARLAMENTARNOM FORUMU ZA NAUKU, TEHNOLOGIJU I INOVACIJE



Predsjedavajuća Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dušanka Majkić obratila se danas učesnicima Međuparlamentarnog foruma za nauku, tehnologiju i inovacije za mediteransku regiju koji se u organizaciji Parlamentarne skupštine Mediterana i UNESCO-a održava u Parizu. Govor gđe Majkić prenosimo u cjelosti:            

"Poštovani predsjedavajući,
Poštovane dame i gospodo,
Veoma sam zadovoljna što u ime Bosne i Hercegovine prisustvujem  Međuparlamentarnom forumu za nauku, tehnologiju i inovacije za mediteransku regiju, koja se održava u reprezentativnom sjedištu UNESCO-a.

Moram istaći da bih podržala svaku inicijativu Parlamentarne skupštine Mediterana koja je na putu stvaranja novih i sadržajnijih veza između zemalja članica. Svakako, od ključnog značaja na tom putu je uspostavljanje domena nauke, tehnologije i inovacija u regiji, gdje smo kao parlamentarci spremni uraditi na najbolji način svoj dio posla.  
Bosna i Hercegovina kao i mnoge druge zemlje mediteranske regije očekuje da putem nauke, tehnologije i inovacija poboljša svoj ekonomski položaj, smanji siromaštvo, unaprijedi socijalni status svojih građana. Zato je ova inicijativa PAM-a i UNESCO podržana od BiH. Posve je jasno da ako se nerazvijene i nedovoljno razvijene zemlje ne uspiju izboriti sa ovim izazovima, ako im  u tome ne pomognu razvijene zemlje, neravnoteža u oblasti istraživanja i primjene nauke  i tehnologija će učiniti nepremostive udaljenosti između zemalja članica naše regije .

Poštovane dame i gospodo,

Po dolasku u Pariz sačekala me je radosna vijest. Bosni i Hercegovini ( i Albaniji) odobren je bezvizni režim. Od 1. januara 2011.godine građani BiH će moći putovati u zemlje Evropske unije. To je ujedno i šansa za veliki broj mladih i obrazovanih ljudi da se upoznaju sa upravljanjem u oblasti nauke, tehnologije i inovacija, te da vlastitim doprinosom smanje jaz između razvijenih i  zemalja u razvoju.
Inicijativa PAM-a i UNESCO-a za zajednički pristup zemalja članica mediteranske regije  nauci, tehnologiji i inovacijama je jedinstvena šansa za Bosnu i Hercegovinu ali i druge zemlje Mediterana koje su stagnirale u razvoju u posljednjih 20 godina. Ovo je ujedno šansa da se to stanje počne mijenjati.  
U skladu s tim, smatram da je u okviru Parlamentarne skupštine Mediterana potrebno preduzeti aktivnosti koje bi vodile ka rekonstrukciji naučnoistraživačkog potencijala i  reintegraciji istraživačkog prostora. Tu prvenstveno mislim da treba sačiniti politiku djelovanja  u oblasti nauke, tehnologije i inovacija, ali i utvrditi okvire, instrumente i prioritete za  implementaciju tih politika.
Podržavamo uspostavljanje regionalnog foruma za naučnu politiku s ciljem razmjene iskustava i informacija o pravljenju politika iz oblasti nauke, tehnologije i inovacija, podržavajući jačanje kapaciteta parlamentarnih komisija za nauku i slične oblasti.
Iako ekonomska kriza i dalje ne posustaje, iako njen krajnji domet i obim teško ko može  da predvidi, podsjetimo se jednog  sjajnog  pravila: u teškim vremenima na  površinu isplivavaju originalan pristup, inovativna rješenja i smjeli potezi. Inicijativa PAM-a je sasvim originalna u pristupu. Nedostaju nam još inovativna rješenja i smjeli potezi za ispunjenje naše misije.
Parlamentarna skupština BiH usvojila je
Okvirni zakon o osnovama naučno-istraživačke djelatnosti i koordinacije unutrašnje i međunarodne naučno-istraživačke saradnje u BiH. Zakon je okvirni s obzirom da je naučno-istraživačka oblast u nadležnosti entiteta BiH, a na državnom nivou se vrši samo koordinacija. 
O čemu govori ovaj zakon??
Ovim zakonom utvrđuje se slijedeće: poseban interes u oblasti nauke i tehnologije u BiH, osnovni principi naučno-istraživačke djelatnosti, ostvarivanje međunarodne naučno-istraživačke saradnje i naučno-istraživačke saradnje unutar BiH, način ostvarivanja koordinacije institucija nadležnih za oblast nauke i tehnologije, formira se savjet za nauku BiH, uspostavlja se koordinacija informacionim sistemom za oblast naučno-istraživačke djelatnosti u BiH.
U skladu sa odredbama navedenog zakona, na nivou Savjeta ministara BiH kao predstavnika izvršne vlasti, u okviru Ministarstva civilnih poslova formiran je  „Savjet za nauku“  koji ima predsjednika i 12 članova. Ministarstvo civilnih poslova nadležno je i za ostvarivanje međunarodne saradnje BiH u oblasti naučno-istraživačke djelatnosti.
Pored toga, Ministarstvo civilnih poslova vrši imenovanje predstavnika BiH na zvanične konferencije na kojima učestvuje BiH a na kojima se razmatraju pitanja vezana za razvoj nauke i tehnologije u međunarodnim tijelima i organizacijama.
Takođe, Ministarstvo najmanje jednom godišnje raspisuje konkurs za dodjelu sredstava za sufinansiranje međunarodnih naučno-istraživačkih projekata i saradnji od značaja za BiH.

Poštovane dame i gospodo,
Moramo imati hrabrasti i nametnuti ova pitanja koja su od fundamentalnog značaja za budućnost ne samo BiH. Mislim da će ovaj forum pomoći u  tome. Izlaganja i zakljućci koje ćemo danas  donijeti – afirmisaće položaj i ulogu nauke, tehnologija i inovacija. Ovo će nas potaknuti da tu misiju širimo u svakoj prilici i na svakom mjestu. U Bosni i Hercegovini ali i u mnogim zemljama Mediterana stvari se rješavaju sporije i uz vrlo komplikovane mehanizme političkog odlučivanja. Ipak, uvjerena sam da ćemo uspjeti pronaći odgovore na sve te izazove. Od nas zavisi koliko ćemo u tome uspjeti. Hvala na pažnji." (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću