MENI
22.11.2010

ČLANOVI KOLEGIJA PREDSTAVNIČKOG DOMA, NIKO LOZANČIĆ I BERIZ BELKIĆ RAZGOVARALI SA IZVJESTIOCEM POLITIČKOG KOMITETA PS VIJEĆA EVROPE



Predsjedavajući Niko Lozančić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Beriz Belkić, danas su se susreli sa izvjestiocem Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Pietrom Marcenarom koji je zadužen za izradu Izvještaja o pomirenju i političkom dijalogu na prostoru bivše Jugoslavije.

Predsjedavajući Lozančić je rekao da su u toku pripreme za Konstituirajuću sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja bi se trebala održati 30.11.2010.g. 
„Nadam se da će konstituiranje novih organa vlasti doprinijeti poboljšanju prilika u našoj zemlji, pri čemu je jačanje međusobnog povjerenja preduvjet za napredak u bilo kojoj oblasti u BiH“, naglasio je on. 
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Beriz Belkić je rekao kako već postoje razvijeni oblici međuparlamentarne saradnje PSBiH sa parlamentima drugih zemalja. 
„Ali je osim političke, važno podržati i druge oblike regionalne saradnje, kakvi su ekonomska, kulturna ili saradnja u oblasti sporta“, istakao je Belkić.      
Marcenaro je svoje sagovornike upoznao sa činjenicom da je pri kraju pisanja Izvještaja o pomirenju i političkom dijalogu na prostoru bivše Jugoslavije, uz napomenu da je situacija danas potpuno drugačija u odnosu na 2009.g., kada je počeo svoj rad. 
„Odnosi zemalja regiona su ove godine znatno bolji. Mislim da veliku važnost treba dati poboljšanju odnosa Republike Hrvatske i Republike Srbije, što utiče i na Bosnu i Hercegovinu“, istakao je Marcenaro. (kraj)     


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću