MENI
30.11.2016

Okončana 38. sjednica Predstavničkog doma

Na 38. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH)  usvojen je, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je i zaključak kojim se Ministarstvo komunikacija i prometa BiH zadužuje da, najkasnije u roku od šest mjeseci, izradi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, u dijelu koji se odnosi na definiranje i adekvatno sankcioniranje naročito bahate vožnje.

U drugom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, predlagača Vijeća ministara BiH.

Usvojen je, u drugom čitanju, i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

U prvom čitanju usvojen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojena je poslanička inicijativa Denisa Bećirovića koja glasi: „Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava BiH kojim se osigurava potpuno i dosljedno provođenje Presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH“.

Hazim Rančić, Jovan Vukovljak i Nikola Lovrinović imenovani su, iz Predstavničkog doma PSBiH, u Zajedničku komisiju oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je zaključak poslanika iz Kluba SDS-a kojim se Vijeće ministara BiH zadužuje da, u roku od 120 dana, u PSBiH dostavi Prijedlog zakona o transparentnosti vlasništva i ograničavanju koncentracije vlasništva nad medijima.

Nije primljen k znanju Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH za 2015. godinu.

Nije usvojena inicijativa poslanice Hanke Vajzović kojom se Vijeće ministara BiH trebalo zadužiti da, na osnovu analize (ne)opravdanosti postojanja nezavisnih i nadzornih tijela policijske strukture u obliku kako je to sada zakonski propisano, najkasnije u roku od 60 dana od usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, u parlamentarnu proceduru dostavi izmjenu postojećih propisa, odnosno nova zakonska rješenja koja podrazumijevaju i donošenje zakona o stavljanju izvan snage Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH.

Za narednu sjednicu odgođena je rasprava o Izvještaju o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu, kao i o Izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu.

Za narednu sjednicu Doma odgođena je i rasprava o izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 73 institucije BiH za 2015. godinu. 

Dom je dao saglasnost za ratifikaciju:

  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u području zaštite okoliša i održivog razvoja,
  • Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Gruzije o međunarodnom cestovnom prijevozu,
  • Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije „Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) (2014.-2020.),
  • Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica i
  • Ugovora o zajmu (Projekt vodovod Visoko) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću