MENI
17.1.2017

Održana 34. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 34. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) primljena je k znanju Dopuna informacije Ministarstva sigurnosti BiH o procjenama i mogućnostima po pitanju izbjegličke krize u regiji i Evropskoj uniji – Izvori i način finansiranja zdravstvene zaštite izbjeglica.

Komisija je primila k znanju odgovor Vijeća ministara BiH, koji je dostavljen na osnovu inicijative Predstavničkog doma PSBiH, o procentu mladih u BiH po stručnoj spremi, (ne)zaposlenosti i spolu, te o procentu mladih koji su napustili BiH po stručnoj spremi i spolu. Odgovor Vijeća ministara BiH sadrži, također, i informacije o poduzetim aktivnostima od strane nadležnih institucija, agencija, direkcija i komisija  za izradu politike za mlade u BiH s ciljem unaprjeđenja položaja mladih u BiH, usklađivanja obrazovnog sistema sa tržištem rada, zapošljavanja mladih, pokretanja vlastitog biznisa, a u svrhu zaustavljanja „odliva mozgova“, gubljenja ljudskih resursa i naposljetku izumiranja BiH.

Usvojen je Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH za 2016. godinu.

Odgođeno je izjašnjavanje, za narednu sjednicu, o Prijedlogu orijentacijskog plana rada Zajedničke komisije za 2017. godinu, uz zaključak da članovi ovog radnog tijela dostave sugestije na Prijedlog orijentacijskog radnog plana za 2017. godinu.

Primljeno je k znanju Obavještenje o odgodi reakreditacije Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, od strane Pododbora za akreditaciju Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava. Zaključeno je da se Vijeću ministara BiH proslijedi Obavještenje o odgodi akreditacije, a da Vijeće ministara BiH obavijesti PSBiH o poduzetim aktivnostima na otklanjanju nedostataka vezanih za reakreditaciju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH u Globalnoj alijansi nacionalnih institucija za ljudska prava. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću