MENI

Делегација Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини Централноевропске иницијативе (ЦЕИ)

ЧЛАНОВИ: Јуришић, Звонко
Мартиновић, Данијела
Симић, Крстан
КОНТАКТ
 • Делегација Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини Централноевропске иницијативе (ЦЕИ)

  Секретарка: Бешлагић, Сенаида

 

Надлежности


Парламентарна димензија Централноевропске иницијативе (ПДЦЕИ)
Parliamentary Dimension of the Central European Initiative


Поријекло Централноевропске иницијативе лежи у уговору који су 11. новембра 1989. године у Будимпешти потписале Аустрија, Италија, Мађарска и Југославија, који успоставља платформу за међусобну политичку, економску и културну сарадњу под називом Квадригонала. Пријемом Чехословачке у мају 1990. године иницијатива мијења име у Пентагонала, а уласком Пољске 1991. године промијенила је назив у Хексагонала. Слиједом промјена у Европи с почетка деведесетих година 20. вијека отвара се пут за пријем нових чланова земаља бившег Совјетског Савеза (Бјелорусија, Молдавија, Украјина, Чехословачка коју замјењују Чешка и Словачка) и земаља бивше Југославије. У току 1992. године иницијатива је коначно добила назив Централноевропска иницијатива. Босна и Херцеговина постала је чланица Централноевропске иницијативе 17. јула 1992. године. Данас Централноевропска иницијатива у свом чланству окупља осамнаест држава, од којих девет држава које су уједно и чланице ЕУ, те девет држава које још увијек нису ушле у чланство Европске уније.

Централноевропска иницијатива функционише кроз различите структуре:

 • владина димензија (одржавање самита ЦЕИ – годишњег састанка шефова влада, уз истовремено одржавање економског форума, одржавање годишњег састанка министара спољних послова, министара економије и других министарских састанака)
 • парламентарна димензија ЦЕИ пружа парламентарну подршку циљевима Централноевропске иницијативе 
 • пословна димензија ЦЕИ у којој сарађују спољнотрговинске коморе држава чланица.


Централноевропска иницијатива остварује редовне контакте са Европском унијом и сарађује са другим међународним организацијама и институцијама као што су ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој), Савјет Европе, ОЕБС (Организација за безбједност и сарадњу у Европи), ЕБРД (Европска банка за обнову и развој), УНЕЦЕ (Економска комисија Уједињених нација за Европу), и са другим регионалним форумима попут Јадранско-јонске иницијативе, Дунавског процеса сарадње, Црноморске економске сарадње (БСЕЦ), Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи (СЕЕЦП).

ЦЕИ представља израз кохезије и солидарности у Европи и доприноси реализацији заједничких мултилатералних и билатералних пројеката, а посебно:

 • Јача добросусједске односе
 • Унапређује људску димензију
 • Промовише сарадњу у области науке и технологије, привреде, заштите животне средине, као и у трговини, туризму и култури, те помаже у специфичним областима сарадње.


Један од главних циљева Централноевропске иницијативе јесте да приближи међусобно земље централне, источне и југоисточне Европе и да им пружи помоћ у процесу припрема за чланство у Европској унији. Предсједавање Парламентарном димензијом ротира се годишње у складу са предсједавањем на нивоу министара спољних послова и шефова влада. Ротација се обавља на почетку календарске године према абецедном реду имена држава чланица на енглеском језику. Иза Босне и Херцеговине већ стоји успјешно предсједавање Централноевропском иницијативом у 1997. години.

Величина делегација у Парламентарној димензији ЦЕИ одређује се на сљедећој основи: три члана на број становника до 5 милиона, пет чланова на број становника од 5 до 12 милиона, и седам чланова на број становника већи од 12 милиона. По том основу, Босна и Херцеговина има право на трочлану делегацију коју редовно прати секретар делегације. Пословник ПДЦЕИ предвиђа да сваки члан делегације може имати по једног замјеника, како би се обезбиједило редовно учешће на сусретима унутар парламентарне димензије.

Парламентарна димензија ЦЕИ функционише путем:

 • Годишњег састанка Парламентарне скупштине Централноевропске иницијативе који се одржава у јесен. На годишњем састанку у правилу учествује цијела делегација државе чланице;
 • Годишњег састанка Парламентарног комитета ЦЕИ који се одржава у прољеће. На том састанку учествују по два представника сваке земље: шеф парламентарне делегације и један члан делегације;
 • Сталног комитета који чине предсједник Парламентарне димензије ЦЕИ, два потпредсједника, предсједавајући општих комитета и предсједавајући државних парламентарних делегација. Стални комитет обезбјеђује континуитет и ефикасно функционисање Парламентарне димензије ЦЕИ између засједања; 
 • Три општа комитета: 
 1. Комитет за политичке и унутрашње послове, надлежан за политичка питања од заједничког интереса, борбу против организованог криминала и тероризма, цивилну заштиту, миграције, мањине;
 2. Комитет за економске послове, надлежан за пољопривреду, мала и средња предузећа, саобраћај и комуникације, међурегионалну и прекограничну сарадњу, обнову и развој, заштиту животне средине, енергију и туризам;
 3. Комитет за културу, надлежан за питања културе, образовања, науке и технологије, питања младих, људских ресурса, информисања и медија.


Свака делегација има најмање једног члана у сваком општем комитету.
На састанцима парламентарне димензије ЦЕИ усвајају се завршни документи у форми декларација и препорука које се упућују националним парламентима на разматрање.

Државе чланице ЦЕИ: Албанија, Аустрија, Бјелорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Хрватска, Чешка Република, Мађарска, Италија, Македонија, Молдавија, Пољска, Румунија, Србија, Словачка, Словенија, Украјина

Службени језик Парламентарне димензије ЦЕИ је енглески