MENI
3.10.2019.

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa novoimenovanim šefom Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU u BiH

Članovi Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predsjedatelj Doma dr. Denis Zvizdić te njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto primili su danas novoimenovanog šefa Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika EU u BiH, veleposlanika Johanna Sattlera.

Zaželivši gospodinu Sattleru uspješno djelovanje u Bosni i Hercegovini, predsjedatelj Zvizdić istaknuo je da su odnosi unutar Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine i Kolegija kao njegovog rukovodstva vrlo korektni ali da politički odnosi još uvijek nisu takvi da se može postići dogovor oko sazivanja sjednice ovog doma. On je dodao da će se nastaviti zalagati za uspostavu punog rada Parlamentarne skupštine jer zbog zastoja u Bosni i Hercegovini trpe svi građani podjednako. Apostrofirao je problem neusvajanja Proračuna i Ilustrirao ga podatkom da se zbog njega ne realiziraju brojne socio-ekonomske reforme kao i da na ratifikaciju čeka 45 financijskih sporazuma te dodao da je zamrznuto oko milijardu eura za kapitalne, mahom krupne infrastrukturne razvojne projekte. Po Zvizdiću, aktualna situacija je primjer koliko politika uspijeva nadvladati ono što razum nalaže kao racionalan pristup kreiranju budućnosti Bosne i Hercegovine.

Predsjedatelj Zvizdić danas je također rekao da pristajanje na bilo kakvo nepoštivanje vladavine zakona kao temeljnog načela na kojem počiva Europska unija može predstavljati uvod u svojevrsnu anarhiju i izrazio nadu da će kroz dijalog biti pronađena zajednička rješenja koja otklanjaju takve prijetnje.  

Zamjenica predsjedatelja Doma, gospođa Borjana Krišto ukazala je na činjenicu da je Bosna i Hercegovina država tri konstutitivna naroda te da je kao predstavnik hrvatskog naroda dužna apelirati da se više čini na provođenju odluke sudova, kako domaćih tako i međunarodnih, koje će značiti jednakopravnost svih u našoj zemlji. Ona je dodala da se nada da će intenzivnijom suradnjom u skoroj budućnosti biti pronađena rješenja koja su u općem interesu.

Gospodin Nebojša Radmanović danas je naglasio da, pored dobre želje, Europska unija treba pružiti konkretniju pomoć Bosni i Hercegovini jer mu se, kako je rekao, nekada čini da te pomoći nema što podstiče skepticizam građana prema Europskoj uniji. On je rekao i da Bosna i Hercegovina ispunjava sve više uvjeta ali da je u Europi sve više onih koji nisu naklonjeni proširenju EU zbog čega je bi bilo bitno da EU ima snažniji pristup prema BiH. 

Veleposlanik Sattler istaknuo je tijekom razgovora da je za budućnost Bosne i Hercegovine veoma značajan visok stupanj suglasnosti domaćih aktera kada je posrijedi pristupanje Europskoj uniji. Podsjetio je na mišljenje Europske komisije o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i 14 ključnih prioriteta iz tog dokumenta i istaknuo da će jedan od njegovih prioriteta biti rad na akcijskom planu na njihovom ispunjenju. Posebno je ovom prigodom istaknuo i ratifikaciju paketa državnog programu IPA 2018 za Bosnu i Hercegovinu, zatim ratifikaciju Konvencije o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreskim pitanjima kao i uspostavu rada Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje BiH i Europske unije. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću