MENI
4.12.2019

Predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovali u Briselu na sastanku članova AFET-a sa delegacijama državnih parlamenata

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Lidija Bradara i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić učestvovali su danas u Briselu na sastanku članova Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) sa delegacijama parlamenata država članica Evropske unije (EU) i zemalja zapadnog Balkana.

Učesnicima sastanka obratio se visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji je u svom govoru pružio punu podršku evropskoj perspektivi i nastavku procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Prema riječima Borrella, zapadnom Balkanu ne može se uskratiti evropska perspektiva, budući da, kako je rekao, mir i sigurnost u ovom regionu istovremeno znače i mir i sigurnost u EU. S tim u vezi, Borrell je naglasio da je EU jedina koja zemljama zapadnog Balkana može ponuditi rješenja za održivi razvoj i prosperitet u budućnosti. Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku parlamentarcima iz zemalja zapadnog Balkana poručio je da ne budu razočarani najnovijim dešavanjima unutar EU u vezi sa procesom proširenja, te da nastave sa provođenjem reformi i ispunjavanjem uslova za punopravno članstvo u EU.

Tokom dvodnevnog boravka u Briselu, predsjedavajući klubova hrvatskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Lidija Bradara i Asim Sarajlić učestvovali su i u radu okruglog stola na visokom nivou o procesu evropskih integracija zapadnog Balkana, sa kojeg su najviši evropski zvaničnici također uputili jasnu poruku da vrata integracija za BiH i sve zemlje ovog regiona ostaju otvorena. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću