MENI
3.9.2013

Na Brdu kod Kranja održan zvanični susret predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Denisa Bećirovića sa predsjednikom Državnog zbora Slovenije


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović danas je na Brdu kod Kranja razgovarao sa predsjednikom Parlamenta Republike Slovenije Jankom Veberom.

Dr. Denis Bećirović je zahvalio predsjedniku Veberu na dosadašnjoj podršci Republike Slovenije euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, te naglasio kako dva parlamenta mogu da pomognu u stvaranju okvira da saradnja bude još kvalitetnija. On je također bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije ocijenio kao dobre, te istakao da je obostrani interes dviju zemalja stalno unapređenje prijateljskih odnosa kao i daljnja izgradnja partnerske saradnje.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije Janko Veber rekao je da kao članica Evropske unije i NATO, Republika Slovenija, bilateralno, ali i kroz institucije EU, iskazuje značajnu podršku Bosni i Hercegovini u njenim naporima na ispunjavanju uslova za ulazak u euroatlantske integracije. Slovenija snažno podržava dalje proširenje EU koje uključuje sve države Zapadnog Balkana, uključujući i BiH. U tom smislu ona izražava spremnost da Bosni i Hercegovini prenese iskustva iz svog pristupnog puta u EU i NATO, te da na takvoj saradnji dalje gradi i jača ukupne bilateralne odnose između naše dvije zemlje.

Tokom susreta, predsjedavajući Bećirović je najveći dio pažnje poklonio pitanju stare devizne štednje istakavši da se predmetno pitanje treba rješavati putem bilateralnog sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima. Temeljni stav BiH je da se isplata deviznim štedišama, odnosno građanima BiH, ne može vezivati za sukcesiju imovine bivše SFRJ, jer se ovdje radi o privatno-ugovornom odnosu štediša sa bankama. Bećirović je podsjetio da je u novembru 2012. godine Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio presudu (Presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i ostali) da je Republika Slovenija odgovorna za povrat stare devizne štednje štedišama podružnica Ljubljanske banke izvan Republike Slovenije, a da je Republika Srbija odgovorna za povrat te vrste štednje štedišama Invest banke izvan Republike Srbije. Prema riječima Bećirovića, ova presuda Suda otvara mogućnost građanima BiH da konačno dobiju devizne uloge koje su imali u slovenačkim i srbijanskim bankama u BiH, ali bez obzira na prihvatanje žalbe Slovenije na prvostepenu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu konačnu odluku će donijeti 17-člano Veliko vijeće Suda. Ako sud potvrdi prvostepenu presudu, ona bi postala pravosnažna i Slovenija bi je morala izvršiti, a pitanje stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci, u njenim podružnicama izvan Slovenije, odvijalo bi se mimo sporazuma o sukcesiji sljednica bivše zajedničke države – rekao je Bećirović.

Kada je riječ o ekonomiji predsjedavajući dr. Bećirović je rekao da Bosna i Hercegovina ima naglašen interes za smanjenje trgovinskog deficita na štetu BiH. Ohrabruje, po njemu, da je ostvaren rast izvoza u Sloveniju za prvih šest mjeseci 2013. godine od 6,18% u odnosu na isti period 2012. godine. Inače, Bećirović je naglasio da su najveći potencijali za investiranje u našoj zemlji energetika, saobraćajna infrastruktura, telekomunikacije, poljoprivreda, metalna industrija i farmaceutika.

Pored razgovora o pitanju stare devizne štednje, predsjedavajući Predstavničkog doma danas je aktuelizirao i pitanje zaključivanja Ugovora o dvojnom državljanstvu kako bi građani BiH koji žive u Sloveniji mogli sačuvati i bosanskohercegovačko državljanstvo. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću