MENI
26.6.2013

Aktivnosti članova Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH na Trećem dijelu godišnjeg zasjedanja PS Vijeća Evrope


Nakon što je u Strazburu otvorena treća sesija godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE), održan je niz sastanaka komiteta kojima su prisusutovali članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PSVE. Sastanku Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava prisustvovale su Milica Marković i Nermina Kapetanović, sastanku Komiteta za migracije, izbjeglice i raseljene osobe Borjana Krišto i Krunoslav Vrdoljak, dok je zasjedanju Komiteta za ravnopravnost i nediskriminaciju, kao i Komiteta za kulturu, nauku, obrazovanje i medije prisustvovala Ismeta Dervoz.

Inače, dr. Nermina Kapetanović učestvovala je u raspravi Komiteta za pravna pitanja i ljudska prava i izjašnjavanju o izboru članova Evropskog komiteta za prevenciju torture i nečovječnog ponašanja. Dr. Kapetanović danas je također prisustvovala i sastanku Podkomiteta za ljudska prava.

Tokom zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope predviđene su rasprave i glasanje o slijedećim temama: „Korupcija kao prijetnja vladavini prava“, „Jednak pristup zdravstvenoj njezi“, „Borba protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta“, „Postmonitoring dijalog sa „Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom“, „Odvojiti političku od krivične odgovornosti“ i „Okončati prisilnu sterilizaciju i kastraciju“.

Također, PSVE je odlučila održati hitnu raspravu o vjerskim progonima u Iranu, situaciji u Gruziji kao i protestima i prijetnjama slobodi okupljanja, slobodi medija i slobodi izražavanja. Također odlučeno je da se održi rasprava i o aktuelnom pitanju „Uplitanje države u privatni život na internetu“.

Inače, članovi delegacije PS BiH prisustvovali su sastancima političkih grupa PSVE koji su održani prije otvaranja zasjedanja Parlamentarne skupštine a susreli su se i sa ambasadorom BiH u Strazburu Almirom Šahovićem. Tokom razgovora, razmjenjene su informacije o dosadašnjem napretku BiH u ispunjavanju preuzetih obaveza, kao i o mogućim budućim koracima. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću