MENI
28.4.2021.

Одржана 19. сједница Представничког дома

На 19. сједници Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) размотрена је Интерпелација посланика Предрага Којовића, Нермина Никшића, Аиде Баручије, Саше Магазиновића, Наде Младине, Зукана Хелеза, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута.

Представнички дом одбио је приједлог закључака подносилаца Интерпелације, међу којима и захтјев подносилаца Интерпелације који су од предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије затражили да поднесе оставку на ту дужност. На усаглашавање Колегијуму Дома, ради недостатка ентитетске већине, упућен је приједлог закључка посланика Јасмина Емрића који гласи: „Представнички дом ПСБиХ тражи од Савјета министара БиХ да у року од 60 дана припреми и достави на разматрање и усвајање План санирања економских штета узрокованих пандемијом вируса корона и опоравка привреде у БиХ за период 2021 – 2025. године“.

Дом је, у другом читању, усвојио Приједлог закона о допунама Закона о парничном поступку пред Судом Босне и Херцеговине, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради недостатка ентитетске већине, упућен је Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Савјету министара Босне и Херцеговине у првом читању, чији су предлагачи посланице Мирјана Маринковић Лепић и Аида Баручија.

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради недостатка ентитетске већине, упућен је и Захтјев посланика из Клуба посланика СДА за разматрање Приједлога закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност по хитном поступку.

Ради недостатка ентитетске већине, на усуглашавање Колегијуму Дома упућени су и Захтјев посланика Нермина Никшића, Саше Магазиновића, Наде Младине и Зукана Хелеза за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о финансирању институција Босне и Херцеговине по хитном поступку, као и Захтјев ових посланика да се по хитном поступку разматра Приједлог закона о измјенама Изборног закона Босне и Херцеговине.

Представнички дом није усвојио негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о Високом тужилачком савјету Босне и Херцеговине у првом читању, Приједлогу закона о Високом судском савјету Босне и Херцеговине у првом читању и Приједлогу закона о Канцеларији дисциплинског тужиоца Босне и Херцеговине у првом читању, чији су предлагачи посланици из Клуба Демократске фронте. У складу с Пословником Представничког дома, Комисија је задужена да сачини ново мишљење о овим приједлозима закона.

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради недостатка ентитетске већине, упућен је приједлог закључка да се, ради одсуства предлагача, одгоди расправа о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама (П.З.Е.И.) у другом читању, чији је предлагач Савјет министара БиХ.

Представнички дом усвојио је приједлог посланика Ненада Стевандића да се у дневни ред наредне сједнице Дома уврсти тачка дневног реда која гласи: „Доношење заклјучка којим Представнички дом ПСБиХ тражи од Савјета министара БиХ и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да хитно, а најдуже седам дана од дана доношења овог заклјучка, израде и у ПСБиХ по хитном поступку упуте Приједлог измјена и допуна Закона о лијековима и медицинским средствима Босне и Херцеговине („Службени гласник БиХ“, број 58/08), као и да усвоје одговарајуће измјене Правилника о поступку и начину давања дозволе за ставлјање лијека у промет („Службени гласник БиХ“, број 75/11), с цилјем омогућавања да се вакцине против вируса корона (COVID-19), чију су употребу претходно одобриле Европска агенција за лијекове или надлежне институције сусједних земалја, одмах могу ставити у употребу и на територији БиХ. Овакве измјене и допуне наведеног закона и подзаконског акта важиле би до окончања проглашене пандемије COVID-19“.

Усвојени су и извјештаји о раду комисија Представничког дома ПСБиХ за 2020. годину:

 • Извјештај о раду Комисије за сполјну трговину и царине,
 • Извјештај о раду Комисије за саобраћај и комуникације,
 • Извјештај о раду Комисије за сполјне послове,
 • Извјештај о раду Комисије за финансије и буџет,
 • Извјештај о раду Уставноправне комисије,
 • Извјештај о раду Комисије за остваривање равноправности полова.

Дом је усвојио и извјештаје о раду заједничких комисија оба дома ПСБиХ за 2020. годину:

 • Извјештај о раду Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ,
 • Извјештај о раду Заједничке комисије за лјудска права,
 • Извјештај о раду Заједничке комисије за економске реформе и развој,
 • Извјештај о раду Заједничке комисије за административне послове,
 • Извјештај о раду Заједничке комисије за европске интеграције.

Представнички дом усвојио је и сљедеће извјештаје:

 • Извјештај о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију у 2020. години;
 • Извјештај о раду Комисије за одлучивање о сукобу интереса за 2020. годину;
 • Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмена за лјудска права БиХ за 2020. годину;
 • Извјештај о раду и Финансијски извјештај Агенције за поштански саобраћај БиХ за 2020. годину;
 • Извјештај о активностима Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2020. годину.

На усаглашавање Колегијуму Дома, ради недостатка ентитетске већине, упућен је Годишњи извјештај Централне банке БиХ за 2020. годину.

Дом је усвојио закључак да, ради одсуства предлагача, одгоди расправу о Информацији о стању безбједности у Босни и Херцеговини у 2018. и 2019. години, чији је подносилац Министарство безбједности БиХ.

У Заједничку комисију оба дома за усаглашавање текста Закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији Босне и Херцеговине (предлагач: Савјет министара БиХ), Представнички дом именовао је посланике Алму Чоло, Николу Ловриновића и Обрена Петровића.

За члана Централне изборне комисије БиХ из хрватског народа Представнички дом ПСБиХ именовао је Владу Рогића.

Представнички дом усвојио је Приједлог заклјучка о формирању Интерресорне радне групе за припрему приједлога измјена и допуна изборног законодавства БиХ, чији је предлагач Заједнички колегијум оба дома ПСБиХ. За чланове Интерресорне радне групе Представнички дом именовао је посланике: Алму Чоло из Клуба посланика СДА, Џенана Ђонлагића из Клуба посланика ДФ-а, Дамира Арнаута из Клуба посланика Наша странка – Независни блок, Ненада Стевандића из Клуба посланика Српски клуб, Бранислава Бореновића из Клуба посланика СДС, ПДП и ДНС, Борјану Кришто из Клуба посланика ХДЗ БиХ, ХСС, ХКДУ БиХ, ХСП-ХНС, ХСП ДР АС БиХ, ХДУ БиХ, Сашу Магазиновића из Клуба СДП БиХ, Сњежану Новаковић – Бурсаћ из Клуба СНСД-а.

Дом је на усагалашавање Колегијуму Дома, ради недостатка ентитетске већине, упутио сљедеће посланичке иницијативе:

 • посланичку иницијативу посланика из Клуба СДА, која гласи: „Предлажемо да Министарство одбране БиХ за Представнички дом ПСБиХ сачини извјештај о условима рада припадника Оружаних снага БиХ, обухватајући њихов службени, лични, породични и укупни друштвени стандард, те да евентуално предложи мјере за поболјшање стандарда припадника Оружаних снага БиХ“;
 • посланичка иницијатива Аиде Баручије, Бранислава Бореновића, Џенана Ђонлагића, Едите Ђапо, Јасмина Емрића, Мирјане Маринковић Лепић, Саше Магазиновића и Јасмина Емрића „којом се тражи да Ударна група за борбу против трговине лјудима и организоване илегалне имиграције, путем Министарства безбједности БиХ и Савјета министара БиХ, достави ПСБиХ извјештај о раду за период 2018 – 2020. година“. Уз ову посланичку иницијативу, на усаглашавање Колегијуму Дома, ради недостатка ентитетске већине, упућен је и приједлог закључка Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ који гласи:

„Обавезује се Савјет министара БиХ да ПСБиХ достави Извјештај о раду Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне миграције за период 2018 - 2020. година, укључујући и 2020. годину";

 • посланичка иницијатива Влатка Главаша која гласи: „Поводом историјског успјеха петнаестогодишње пливачице Лане Пудар из Мостара која је, испливавши А олимпијску норму у дисциплини 100 метара делфин, поставила најболји резултат у историји босанскохерцеговачког пливања и други најболји резултат на свијету у овој години, предлажем надлежном министарству и Савјету министара БиХ да овај успјех адекватно награди. Такође, предлажем да се Лани Пудар обезбиједе новчана средства за припреме и наступ на предстојећим олимпијским играма које ће се одржати у Токију“;
 • модификована посланичка иницијатива Предрага Којовића, Мирјане Маринковић Лепић, Аиде Баручије и Дамира Арнаута „којом се Савјету министара БиХ предлаже да, с цилјем оптимизације процеса јавних набавки, постизања уштеда, а тиме и повећања степена одговорности у трошењу буџетског новца у институцијама Босне и Херцеговине, у року од 180 дана формира централни набавни орган, у складу са чланом 4. став (2) Закона о јавним набавкама и чланом 2. Правилника о спровођењу поступка заједничке јавне набавке и оснивању централног набавног органа“;
 • посланичка иницијатива Мире Пекић „којом Представнички дом ПСБиХ, у складу са чланом 35. Закона о Савјету министара БиХ ('Службени гласник БиХ', број: 30/03, 42/03, 81/06, 76/07, 81/07, 94/07 и 24/08) обавезује Савјет министара БиХ да најкасније у року од 90 дана од дана усвајања ове иницијативе ријеши питање оцјењивања државних службеника који су оправдано одсутни са посла, на начин да обезбиједи примјену већ постојећег законског рјешења из члана 53.а став (3) Закона о раду у институцијама БиХ, или у случају да то није могуће, изради и у парламентарну процедуру достави Приједлог измјена и допуна Закона о државној служби у институцијама БиХ у дијелу који се односи на оцјену рада државних службеника оправдано одсутних са посла“.

Представнички дом дао је сагласност за ратификацију:

 • Измјена Споразума о зајму између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој,
 • Амандмана 2 на Споразум о гранту за подршку државном програму стамбеног збрињавања између Развојне банке Савјета Европе и Босне и Херцеговине у вези са стамбеним регионалним програмом
 • Споразума о зајму (Пројекат опоравка и подршке предузећима/пословним субјектима између Босне и Херцеговине и Међународне банке за обнову и развој (9183-БА),
 • Првог амандмана на Споразум о додјели бесповратних средстава између Развојне банке Савјета Европе и Босне и Херцеговине у вези са Регионалним програмом стамбеног збрињавања и у вези са шестим потпројектом у оквиру Пројекта стамбеног збрињавања у Босни и Херцеговини. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу