MENI
17.6.2021

Održana 2. sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH

Na 2. sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine (POSP), koja je održana danas u online formatu, usvojen je Poslovnik POSP-a, čime je otvoren put za održavanje redovnih sjednica ovog tijela i napravljen odlučujući korak ka potpunom ispunjavanju jednog od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije na Zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Tokom sjednice, kojom su zajednički predsjedavali Romeo Franc iz Evropskog parlamenta i Nebojša Radmanović iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), razmijenjene su informacije, stavovi i mišljenja o stanju odnosa između EU i BiH.

Članovima POSP-a obratili su se direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović, vršiteljica dužnosti direktora za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Michele Matuella, te šefica Odjela za Zapadni Balkan u Službi EU za vanjske poslove (EEAS) Elsa Fenet. U raspravi, u kojoj je učestvovala većina članova POSP-a iz Evropskog parlamenta i PSBiH, fokus je stavljen na realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te je naglašena potreba da se ubrza realizacija ključnih prioriteta, posebno do kraja ove godine, koja je ocijenjena kao ključna za provođenje reformi. Iz Direkcije za evropske integracije BiH najavljeno je da će do decembra ove godine biti završena izrada Plana integrisanja BiH, a iz Evropske komisije i EEAS-a da će Bosni i Hercegovini biti pružena neophodna podrška u provođenju reformi, u vidu provođenja IPA III programa pretpristupne pomoći, koji obuhvata paket od 14,2 milijarde eura za cijeli region Zapadnog Balkana. Također je najavljen nastavak podrške EU u saniranju posljedica pandemije virusa korona (COVID 19), koji obuhvata isporuku 200. 000 vakcina, a koje će u BiH sukcesivno stizati do augusta ove godine.

Kopredsjedavajući POSP-a Romeo Franc i Nebojša Radmanović dali su zajedničku izjavu u kojoj su izrazili zadovoljstvo rezultatima 2. sjednice POSP-a i usvojenim Poslovnikom ovog tijela, kojim su, kako se kaže u izjavi, prevladane prepreke i pronađeno obostrano prihvatljivo rješenje.

U zajedničkoj izjavi kopredsjedavajućih POSP-a naglašava se važnost ispunjavanja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Kopredsjedavajući POSP-a su saglasni da je napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta do sada ostao ograničen i da ova godina, kako se navodi, pruža jedinstvenu priliku za odlučan pomak naprijed jer se u Bosni i Hercegovini u tom periodu neće održavati izbori. Ističući da su pred BiH izazovni zadaci, kopredsjedavajući POSP-a pozvali su sve strane da djeluju odlučno i bez odgađanja, suzdrže se od diskursa podjela i da se vode motom EU „Ujedinjeni u različitosti“.

Kopredsjedavajući POSP-a pozdravili su pomoć EU Bosni i Hercegovini i široj regiji u borbi protiv pandemije COVID-19, uključujući mjere podrške za oporavak, te su izrazili snažno uvjerenje da bi EU mogla i trebala uraditi više, posebno u pogledu isporučivanja značajnijih količina vakcina svojim neposrednim susjedima.

U zajedničkoj izjavi kopredsjedavajućih POSP-a rečeno je da će naredna sjednica ovog tijela, koje je, kako se navodi, udahnulo novi život parlamentarnoj dimenziji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, biti održana u drugoj polovini 2021. godine. Vrijeme i mjesto održavanja 3. sjednice POSP-a nije precizirano i zavisit će od razvoja situacije u vezi s pandemijom COVID-19. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću