MENI
22.6.2022.

Чланови Заједничке комисије за људска права разговарали са високом комесарком УН за људска права

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Лазар Продановић и чланови Заједничке комисије Марина Пендеш, Јаков Галић, Љубица Миљановић, Муниб Јусуфовић, Мирјана Маринковић – Лепић и Златко Милетић разговарали су данас са високом комесарком Уједињених нација (УН) за људска права Michelle Bachelet,  која борави у вишедневној званичној посјети нашој земљи.

У отвореном разговору с члановима Заједничке комисије, висока комесарка УН за људска права интересовала се за стање људских права у БиХ, за напредак у процесу помирења, укидање дискриминације и уставне реформе с тим у вези, као и за укупну политичку ситуацију у земљу, посебно у погледу испуњавања европских стандарда у процесу европских интеграција Босне и Херцеговине.

Захваљујући се на посјети високе званичнице УН, чланови Заједничке комисије у својим излагањима констатовали су да процес помирења и суочавања са посљедицама трагичне прошлости није у довољној мјери напредовао, као и да лидери политичких странака, посебно владајућих, требају показати више храбрости и политичке воље како би се тај процес успјешно окончао. Такође су упозорили на чињеницу да БиХ није успјела да имплементира пресуде Европског суда за људска права и уклони дискриминаторне одредбе из Устава БиХ, као и на то да положај припадника националних мањина треба да буде значајно побољшан, посебно у погледу равноправног приступа образовном и здравственом систему.

Изражавајући забринутост ситуацијом у БиХ, висока комесарка УН-а за људска права нагласила је да је наша земља усвојила и прихватила бројне међународне документе и стандарде у области људских права и да је, без обзира на бројне изазове, потребно да политички лидери покажу више воље и да се фокусирају на испуњавање обавеза што, како је речено, може позитивно утицати и на убрзавање процеса европских интеграција наше земље.

Висока комесарка апеловала је на парламентарце да у највишој законодавној институцији у БиХ покрену дијалог о доношењу државног закона о заштити цивилних жртава рата и тортуре, као и измјена и допуна Закона о Институцији омбудсмена за људска права БиХ, којима би се оснажила та институција. Према ријечима госпође Bachelet, у БиХ, као и у свим другим демократским земљама свијета, треба да се чује и поштује глас институција и невладиних организација које раде на промоцији и заштити људских права. 

Састанку је присуствовала и резидентна координаторка УН за БиХ Ingrid Macdonald, која је нагласила да ће канцеларија којом руководи наставити да институцијама БиХ пружа пуну подршку у даљим активностима на испуњавању стандарда, задатака и циљева у области заштите људских права. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу