MENI
15.12.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda dr. Dragan Čović priredio Božićni prijem

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Dragan Čović priredio je večeras zgradi PSBiH u Sarajevu tradicionalni svečani prijem povodom predstojećeg božićnog blagdana.

Obraćajući se prisutnim najvišim predstavnicima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti na svim nivoima, predstavnicima svih vjerskih zajednica u BiH, kao i prisutnim ambasadorima i predstavnicima diplomatskog kora u BiH, dr. Čović je podsjetio da se nalazimo u vremenu došašća, pripreme za blagdan Božića, kada slavimo četiri vrijednosti – nadu, mir, radost i ljubav.

Dr. Čović pozdravio je potpisivanje programskih sporazuma o uspostavljanju vlasti na nivou Federacije BiH i na nivou BiH, ističući da su ti sporazumi simbolično potpisani u sedmicama nade i radosti, kao i da predstavljaju podsticaj da se potpisnici sporazuma zalažu za više i ispravnije ciljeve, vjerujući da ih mogu ostvariti i da je potrebno vratiti narušeno uzajamno povjerenje.

Ističući kako istinska evropska perspektiva favorizuje slobodu umjesto autoriteta, pluralizam nasuprot monizmu, supsidijarnost umjesto centralizma, dr. Čović je pozvao sve odgovorne političke predstavnike izvršne vlasti, poslanice i poslanike, društvene radnike, kao i urednike medija da svi zajedno ulože napor za transformaciju naše političke kulture i da učine male korake koji će povećati međunacionalnu toleranciju i razumijevanje.

“U tome nam je ogromno ohrabrenje i podrška kandidatski status koji nam je upravo danas odobren od Evropskog vijeća. Izuzetna vijest za sve nas i snažna poruka za sve narode i građane BiH da je evropska budućnost nadohvat ruke. Trebamo je snažno i bez zadrške prigrliti, vjerodostojno uzvratiti ukazano povjerenje i pruženu ruku prijateljstva naših budućih partnera s kojima ćemo dijeliti zajedničku sudbinu pod institucionalnim okriljem najvećeg mirovnog i demokratskog projekta u historiji čovječanstva”, rekao je dr. Čović.

Čestitajući predstojeći Božić vjernicima, dr. Čović svima je poželio i sretnu, zdravu, mirnu i uspješnu Novu godinu, naglašavajući potrebu da se blagdanska atmosfera iskoristi za mjerljive korake prema zajedničkom suživotu.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su mecosporan Nikolina Zovko i članovi gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra iz Mostara. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću