MENI
20.3.2023

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH prisustvovala na Kipru sastanku proširenog međunarodnog sekretarijata i predsjedavajućih komiteta izvjestilaca Interparlamentarne skupštine pravoslavlja

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, u čijem su sastavu bile Snježana Novaković Bursać i Ljubica Miljanović, prisustvovala je sastanku proširenog međunarodnog sekretarijata i predsjedavajućih komiteta izvjestilaca Interparlamentarne skupštine pravoslavlja koji je, od 16. do 19. marta, održan u Limasolu, Republika Kipar.

Tokom boravka na Kipru članice Delegacije PSBiH sastale su se sa predsjednikom Republike Kipar Nikosom Christodoulidesom, ministrom vanjskih poslova Constantinosom Kombosom i predsjednicom Predstavničkog doma Parlamenta Republike Kipar Annitom Demetriou. 

Sastanak na Kipru bio je u funkciji priprema za održavanje 30. jubilarne Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, koja će se održati od 29. juna do 3. jula u Grčkoj.

Tokom sastanka upriličena je i prezentacija knjige "Aja Sofija- crkve Premudrosti Božije u svijetu", koja je najznačajnija publikacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja objavljena do sada. Tokom prezentacije naglašeno je da je neprikladno i kontradiktorno pokušavati da se temeljne vrijednosti solidarnosti, različitosti i mira odvoje od njihovog historijskog konteksta i njihove nesporne vjerske pozadine. Hrišćanske vrijednosti su mnogo godina uticale na evropsku civilizaciju, i, uprkos kulturnim razlikama, ove vrijednosti su podstakle osjećaj zajedništva među narodima Evrope, rečeno je na prezentaciji.

Članice Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Snježana Novaković Bursać i Ljubica Miljanović imale su i brojne bilateralne susrete sa parlamentarnim delegacijama, kao i sa crkvenim velikodostojnicima mitropolitom limasolskim Atanasijem i mitropolitom pafoskim Georgijem. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću