MENI
9.1.2013

Članovi Grupe prijateljstva za Zapadnu Evropu PSBiH razgovarali sa delegacijom Bundestaga SR Njemačke


Predsjedavajući, Sulejman Tihić i članovi Grupe prijateljstva za zapadnu Evropu PSBiH, Asim Sarajlić i Mirsad Mešić razgovarali su danas sa delegacijom Bundestaga SR Njemačke koju su činili poslanici Josip Juratović i Arnold Rainer, te referent Radne grupe za pitanja sigurnosne i odbrambene politike Bundestaga, Axel Schneider.

„Prioriteti naše vanjske politike su EU i NATO-u, ali imamo zaostatke u ispunjavanju potrebnih uvjeta za članstvo“, rekao je predsjedavajući Tihić, naglasivši da je u Bosni i Hercegovini neophodno provesti Ustavnu reformu kako bi se uspostavio funkcionalniji sistem koji bi onemogućio razne vrste blokada. „Jasno je da je odgovornost prije svega na domaćim političarima, ali i da je u općem interesu da OHR ostane u BiH“, istakao je on.

Mirsad Mešić je rekao kako nova parlamentarna većina želi izvršiti reformu pravosuđa i javne uprave, te stvoriti ambijent za ekonomski razvoj zemlje i ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, dok je Asim Sarajlić istakao kako je glavni problem postojeće ustavno uređenje.
„U našoj zemlji situacija će se početi razvijati u pozitivnom pravcu kada se okupi kritična masa ljudi iz svih stranaka koji će se usaglasiti oko promjena Ustava i zatim stvoriti uvjete za razvoj ekonomije“, rekao je Sarajlić.

Predstavnici Bundestaga su izrazili spremnost za dalje pružanje pomoći našoj zemlji, posebno skrenuvši pažnju na neophodnost provođenja Presude Sejdić – Finci. Prema riječima Josipa Juratovića problem nisu nacionalni interesi. „Problem je da se stvore uvjeti da se svaki građanin Bosne i Hercegovine osjeća ravnopravno i da su svakom pojedincu zagarantovana jednaka prava“, zaključio je on. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću