MENI
13.12.2012

Regionalna konfrencija parlamentranih komisija za odbranu i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi


U organizaciji Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Centra za sigurnosnu saradnju u Jugoistočnoj Evropi (RACVIAC), danas i sutra se u Rakitju, R Hrvatska, održava dvodnevna Regionalna konferencija parlamentarnih komisija za odbranu i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi.
Učešće u radu Konferencije uzeli su članovi parlamenatarnih komisija koje se bave demokratskim nadzorom sektora odbrane i sigurnosti iz: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Turske.

U ime Parlamentarne skupštine BiH u radu Konferencije učestvuju: predsjedavajuća Dušanka Majkić, članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Nermina Zaimović – Uzunović i Krunoslav Vrdoljak, te parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.

Konferencija predstavlja nastavak niza aktivnosti koje je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, u saradnji sa RACVIAC-om, organizirala u proteklom periodu kao forum parlamentaraca iz zemalja jugoistočne Evrope i istaknutih stručnjaka za područje odbrane i sigurnosti na temu parlamentarnog nadzora nad sektorom odbrane i sigurnosti.

Konferencija se održava s ciljem razmjene iskustava i najboljih praksi u radu komisija koje vrše parlamentarni nadzor sektora odbrane i sigurnosti u zemljama Jugoistočne Evrope, primjene postojeće legislative, te daljeg poboljšanja parlamentarnog nadzora u regiji.

Tokom Konferencije predstavnici komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope razmjenit će svoja iskustva po izazovima koji se nalaze pred demokratskim nadzorom sektora odbrane i sigurnosti u regionu, alatima parlamentarnog nadzora, zakonodavnim okvirima u skladu s kojima vrše svoj nadzor, te provođenju procesa parlamentarnih saslušanja i istraga. Predstavnici parlamenata razgovarat će i o demokratskoj kontroli budžeta sektora odbrane i sigurnosti, te uvjetima za efikasnu demokratsku kontrolu nacionalne sigurnosti unutar svake države.

Konferencija se organizira uz podršku NATO Štaba Sarajevo, Misije OSCE u BiH i Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF) iz Ženeve. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću