MENI
10.5.2023

Predsjedavajući i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović i Marina Pendeš razgovarali sa komandantom EUFOR-a u BiH

Predsjedavajući i zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović i Marina Pendeš održali su danas u Sarajevu sastanak sa komandantom EUFOR-a u BiH general-majorom Helmutom Habermayerom i njegovim saradnicima.

Tokom sastanka Imamović i Pendeš upoznali su generala Habermayera sa aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH nakon njenog konstituiranja u novom sazivu i planom rada za 2023. godinu, te sa njihovim viđenjem stanja u sektoru odbrane i sigurnosti u BiH. Prezentirali su i svoje stavove u vezi s mogućnošću povećanja budžeta za sektor odbrane i sigurnosti s ciljem da se modernizira oprema i da se radi na podizanju standarda pripadnika Oružanih snaga BiH. Posebno su naglasili značaj opremanja Deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

General Habermayer upoznao je domaćine sa aktivnostima Misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, istaknuvši potpunu predanost pripadnika EUFOR-a očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH. Komandant EUFOR-a u BiH izrazio je i spremnost da se, u skladu sa mandatom Misije, pomogne Oružanim snagama BiH u njihovom daljem osposobljavanju kroz realizaciju zajedničkih vježbi i aktivnosti koje imaju značaj za sve građane BiH.

Imamović i Pendeš iznijeli su generalu Habermayeru svoje viđenje aktuelne političke situacije u BiH, ocjenjujući da su vidljivi pozitivni pomaci koji stvaraju bolju atmosferu za rješavanje brojnih pitanja, posebno onih koja su vezana za ispunjenje uslova za članstvo BiH u Evropskoj uniji. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću