MENI
2.6.2023.

Замјеници предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ Мирослав Вујичић и Џенан Ђонлагић разговарали са послаником у Националном савјету Републике Аустрије

Замјеници предсједавајућег Заједничке комисије за европске интеграције Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Мирослав Вујичић и Џенан Ђонлагић разговарали су данас у Сарајеву са послаником у Националном савјету Републике Аустрије др Helmutom Brandstätterom, који борави у вишедневној радној посјети нашој земљи.

Посланик Brandstätter снажно је подржао европски пут Босне и Херцеговине, преносећи став свих посланика аустријског Парламента и Владе Аустрије да Европска унија не може бити комплетна без интеграције свих земаља региона Западног Балкана. Гост из Аустрије интересовао се за динамику процеса европских интеграција и усвајања европских закона, као и за могућност успостављања јединственог тржишта у БиХ, по угледу на државе чланице Европске уније.

Истичући да су Аустрија и БиХ двије пријатељске земље између којих нема отворених питања, чланови руководства Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ изразили су захвалност Аустрији за пуну политичку подршку коју је пружила БиХ у процесу европских интеграција, како на билатералном плану тако и у институцијама Европске уније. Поздравили су снажно економско партнерство између Аустрије и БиХ, наглашавајући чињеницу да БиХ биљежи суфицит у спољнотрговинској размјени двије земље, као и то да је ријеч о држави која највише инвестира у БиХ, посебно у банкарском сектору. Истакли су и важну улогу коју Аустрија има кроз учешће контингента њихових војника у мисији Altea.

Вујичић и Џонлагић упознали су госта из Аустрије са актуелном политичком ситуацијом у БиХ, истичући чињеницу да све водеће политичке партије имају висок степен консензуса око европског пута БиХ. Такву ситуацију, рекли су, треба искористити како би се максимално убрзао процес европских интеграција, те су, с тим у вези, затражили и подршку Аустрије и свих других чланица Европске уније.

На састанку је заједнички поздрављена улога дијаспоре из БиХ у јачању билатералних односа двије земље. Указано је и на значај улоге младих у процесу европских интеграције БиХ. С тим у вези, било је ријечи и о могућностима да млади из цијеле БиХ учествују у реализацији пројеката под окриљем Европске уније.

Разговарало се и о јачању међупарламентарне сарадње, кроз разговоре са пододбором Националног савјета Аустрије за Европску унију, као и сарадње са посланицима Европског парламента. Најављено је да ће крајем јуна ове године чланови Заједничке комисије за европске интеграције ПСБиХ предузети радну посјету Европском парламенту. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу